βιντεοθήκη

Rojava, Kurdish autonomy and radical democracy

Ροζάβα, Κουρδική αυτονομία και ριζοσπαστική δημοκρατία

Αυτή η ταινία στοχεύει να  προσφέρει μια εισαγωγή στην κατάσταση στη Ροζάβα στις αρχές του 2019.

Ενεργοποιήστε τους Ελληνικούς υπότιτλους.

Μεταφράσαμε το παραπάνω βίντεο ώστε αυτό να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού πειράματος που συντελείται στην Βόρειοανατολική  Συρία. Η επανάσταση αυτή είναι φάρος ελπίδας σε ένα κόσμο που βυθίζεται στην καταστροφή και την μιζέρια

Αφιερώνουμε την δουλεία μας  αυτή στη μνήμη της συντρόφισσας Helin Qerecox- Anna Campbell που σαν σήμερα 18 Mαρτίου του 2018 έπεσε νεκρή από βομβαρδισμούς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αφρίν.  

Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι – Sehid Namirin

_______________________________________________________________________________________

Abdullah Öcalan – The 2019 Documentary – A story about the leader of PKK

Αμπτουλάχ Οτζαλάν – 2019 – Μια Ιστορία για τον Ηγέτη του ΠΚΚ

Ένα πρόσφατο, μικρό ντοκιμαντέρ για την ζωή του ηγέτη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος Αμπντούλα Οτζαλάν

______________________________________________________________________________________________________________________

My whole life was a struggle

¨Όλη μου η ζωή ένας αγώνας”

Ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή της Σάρα (Σακίνε Τσάνζις/ Sakine Cansız ),  Κούρδησας επαναστάτριας και συν ιδρύτριας του ΠΚΚ (PKK) η οποία δολοφονήθηκε (μαζί με της συντρόφισσες της  Fidan Doğan and Leyla Şaylemez) στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013 από Τούρκους πράκτορες. Το Ντοκιμαντέρ φέρει τον τίτλο της ομώνυμης αυτοβιογραφίας της Σακίνε ” ¨Όλη μου η ζωή ένας αγώνας” (My whole life was a struggle) στην όποια συνοψίζονται τα 55 της χρόνια συμμετοχής στο αντάρτικο αυτό κίνημα.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

The New International

Η νέα Διεθνείς – 2018

Στο κανάλι αυτό θα βρείτε μια σειρά από συνεντεύξεις από διεθνηστ@ς μαχητ@ς και όχι μόνο από το μέτωπο αλλά και από ενδιαφέρων εγχειρήματα στα μετόπισθεν.

______________________________________________________________________________________________________________________

Roza – the country of two rivers

Ρόζα, Η χώρα των δύο ποταμών

Κουρδική παραγωγή – 2017

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την επανάσταση στη Ροζάβα μέσα από ιστορίες Ασσύριων, Κούρδων και Αράβων. Οι άνθρωποι αυτοί εν μέσω επιθέσεων από το ισλαμικό κράτος προσπαθούν να χτίσουν ένα κοινοτικό σύστημα, την δημοκρατική αυτονομία. Ένας δύσκολος αγώνας σε μια δύσκολη περιοχή, την Συρία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται αφήνοντας τα σημάδια του στις ζωές των ανθρώπων.

______________________________________________________________________________________________________________________

Voices of Bakur

Η κοινότητα δεν έχει σύνορα

Η φωνή του Μπακούρ, η παραπάνω ταινία, είναι μια από τις δυο εκδόσεις της Κομμούνας που εστιάζουν στους ξεσηκωμούς που απηχούν από τη Συριακή Επανάσταση του 2012, και επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα της στη Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο. Παραγωγή των Δυο Ποταμών και μια κοιλάδα, μια ανώνυμη κολλεκτίβα Κούρδων, Τούρκων και Αμερικανών ριζοσπαστικών σκηνοθετών, εστιάζει στις ελάχιστα αναφερθείς εξεγέρσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, ή το βόρειο Κουρδιστάν (Bakur) το 2015 και 2016.

Η ταινία αφηγείται τα γεγονότα στη μικρή πόλη Cizre, στα συριακά σύνορα. Το καλοκαίρι του 2015, η Cizre και δεκάδες άλλες πόλεις με πλειονότητα Κούρδων κήρυξαν την αυτονομία τους από το Τουρκικό κράτος, υϊοθετώντας το μοντέλο του “δημοκρατικού συνομοσπονδισμού” που οι Κούρδοι και άλλοι χρησιμοποιούν στη Βόρεια Συρία (Ροζάβα) για να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους από την έναρξη της Συριακής Επανάστασης. Η απάντηση του Τουρκικού κράτους ήταν χαρακτηριστικά βάρβαρη. Στη Cizre, κήρυξαν απόγόρευση της κυκλοφορίας και προχώρησαν σε συστηματική κατεδάφιση γειτονιών. Τα μέλη της λαϊκής συνέλευσης του Cizre, που ήταν κρυμένα σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαδισμών από το Τουρκικό κράτος, κάηκαν ζωντανά. Σε όλη την περιοχή, περισσότερη από χίλιοι πέθαναν πολεμώντας, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών.

Στο παρόν, η νηφάλια έρευνα των κουρδικών πειραμάτων στη Ροζάβα και παραπέρα είναι δύσκολη. Χαμένη στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους ενθουσιώδεις και στους σκεπτικιστές είναι η αληθινή εμπειρία του αγώνα και της αυτο-οργάνωσης χιλιάδων ανθρώπων, κάποιους από τους οποίους μπορείτε να δείτε στη Φωνή του Μπακούρ. Εαν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι ήδη μια καθολική κοινωνική επαντάσταση, που δοκιμάζει την ταξική βάση της οικονομίας, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όπως ένας σκέτος εθνοκρατικός σχηματισμός. Η έμφαση στις λαϊκές συνελεύσεις, στον έλεγχο των απλών μελών, στην συνεργασία μεταξύ εθνοτήτων, στη γυναικεία απελευθέρωση και στην διανομή των πηγών βασισμένη στις ανάγκες, είναι σημαντική, νομίζουμε, αν και σε ένταση με μια ηγεσία κόμματος που λειτουργεί σε δυσχερείς συνθήκες πολέμου. Η εμφάνιση αυτών των στοιχείων δείχνει, τουλάχιστον, την αναγνωρισμένη ανεπάρκεια των παλιότερων μοντέλων επανάστασης βασισμένων σε κόμματα και κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι είναι λάθος στην απάντησή μας στον κόσμο όταν αυτή η αντιπαράθεση οδηγεί σε ανώριμη απόρριψη και περιφρόνηση χωρίς έρευνα.

Η σφαγή μιας πόλης αντίστασης απαιτεί περισσότερα από περιφρονητικό δογματισμό, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και του Ισλαμικού Κράτους και του Τουρκικού στρατού. Όπως ξεκαθαρίζει η Loubna Mrie στο άρθρο της, διαβάζουμε την ιστορία προς τα πίσω με κίνδυνο, να επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε ήδη χαμένοι πριν καν ξεκινήσουμε. Πρέπει να παρακολουθούμε τις ελπίδες χειραφέτησης με τις οποίες οι άνθρωποι ξεκινούν, ακόμη κι όταν πνίγονται από το θόρυβο του εμφύλιου πολέμου.

______________________________________________________________________________________________________________________

Kurdistan: Girls at War / La guerre des filles

Κουρδιστάν – Ο πόλεμος των κοριτσιών

Γερμανο-Γαλλική παραγωγή του τηλεοπλτικού σταθμού  ARTE, η σκηνοθεσία είναι της Mylene Sauloy, Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον ιδεολογικό και στρατιωτικό αγώνα που δίνουν οι γυναίκες στο κουρδιστάν.