2 Νοεμβρίου 2019 – Ημέρα παγκόσμιας αντίστασης για την Ροζάβα

Καλέσματα: Αθήνα 17:00 στο πλατεία εθνικού Μουσείου – Ρέθυμνο 18:00 στο Δημαρχείο

Στις 16:00 την 9η του Οκτώβρη, ο κατοχικός Τουρκικός στρατός και οι Ισλαμιστές σύμμαχοι τους ξεκίνησαν την επίθεση εναντίον των απελευθερωμένων εδαφών της βόρειας Συρίας. Την ετοίμαζαν άλλωστε από καιρό.

Στις 16:00 ακριβώς το απόγευμα οι βόμβες έπεφταν βροχή πάνω σε ανθρώπους στα συνοριακά χωριά και στις πόλεις. Οι τζιχαντιστικές συμμορίες ξεκίνησαν να εισβάλουν υπό τις εντολές του Τουρκικού στρατού και προσπάθησαν να εισχωρήσουν στην συνοριακή περιοχή. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως διεξάγει μια ¨στρατιωτική επιχείρηση¨ που αποσκοπεί να “διασφαλίσει τα σύνορα” και να δημιουργήσει μια λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας”, ενώ στην πραγματικότητα ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του αποσκοπούν στην κατοχή ολόκληρης της -δημογραφικά- κατά βάση Κουρδικής περιοχής κατά μήκος των συνόρων. Το καθεστώς της Άγκυρας μιλάει για “πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας” και διαμηνύει πως ο επιθετικός αυτός πόλεμος δεν στρέφεται εναντίον του πληθυσμού, αλλά οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί κατοικιών, οι λεηλασίες, ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι εκτελέσεις και απαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων μιλούν μια άλλη γλώσσα. Όσο ο πόλεμος εναντίον της Β.Α Συρίας προχωράει, γίνεται όλο όλο και πιο ξεκάθαρο σε τι αποσκοπεί ο Ερντογάν, σε τίποτα λιγότερο από την εθνοκάθαρση μέσω τις βίαιης εκδίωξης εκατομμυρίων ανθρώπων και τη μακροπρόθεσμη δημογραφική αλλαγή ολόκληρης της περιοχής.

Στη Βόρεια Συρία, υπό την σκιά του Συριακού εμφυλίου, ένα επαναστατικό και δημοκρατικό κοινωνικό εγχείρημα άνθησε τα τελευταία επτά χρόνια. Εξαρχής αποτέλεσε αγκάθι στα πλευρά των δυνάμεων της περιοχής και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι κοινωνίες της Β.Α. Συρίας εγκαθίδρυσαν την δικιά τους αυτοδιοίκηση δημιούργησαν μια όαση ειρήνης και ισότιμης συνύπαρξης όλων των πληθυσμιακών ομάδων, προέταξαν την απελευθέρωση των γυναικών, την οικολογική οικονομία και την ριζοσπαστική δημοκρατία. Η δημοκρατική συνομοσπονδία την Β.Α. Συρίας έγινε ένα υπαρκτό παράδειγμα ενός ειρηνικού και δημοκρατικού μέλλοντος για την μέση ανατολή μακριά από τοπικούς δεσποτισμούς και ξένου ελέγχου. Και τέλος, οι δυνάμεις άμυνας των λαών της Β.Α. Συρίας οι Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) κατάφεραν να τσακίσουν τα απομεινάρια του ισλαμικού κράτος (Ι.Κ).

Σήμερα, τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές, κατά βάση μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα και ξαναεφορμούν μέσω της επίθεσης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο. Οι χώρες της Διεθνούς Συμμαχίας, με πάνω από όλες τις ΗΠΑ, έστρωσαν τον δρόμο στον επιθετικό πόλεμο της Τουρκίας μέσω της συντονισμένης απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την περιοχή των συνόρων. Γύρισαν την πλάτη στους συμμάχους τους και θυσιάζουν τους ανθρώπους της Β.Α. Συρίας στα βρώμικα συμφέροντα τους. Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους όσο η τουρκικές κατοχικές δυνάμεις με τους τζιχαντιστές τους διαπράττουν μια γενοκτονία με οπλισμό του ΝΑΤΟ.

Αλλά δεν θα σταθούμε σιωπηλοί μάρτυρες του μακελιού που συμβαίνει μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Μονάχα ένα ευρύ και μάχιμο αντιπολεμικό κίνημα θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, όπως όταν οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον του πόλεμου του Βιετνάμ και στην εισβολή στο Ιράκ του 2003. Η συνείδηση της ανθρωπότητας πρέπει να εξεγερθεί μπροστά στη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Την 1η του Νοέμβρη του 2014 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο το κόσμο βγήκαν στο δρόμο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την Ηρωική αντίσταση στο Κομπάνι, καλούμε φέτος η 2η του Νοέμβρη να γίνει ημέρα παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Τουρκίας, να γίνει μια διακοπή της κανονικότητας και να την παραλύσουμε. Συμμετάσχετε σε δημιουργικές και διαφορετικές δράσεις κοινωνικής ανυπακοής, διαδηλώσεις και βγείτε στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους. Όσο η σφαγή συνεχίζεται, η αντίσταση πρέπει να κάνει το ίδιο.

Η επανάσταση στη Συρία θα νικήσει, ο φασισμός θα τσακιστεί ! 2 Νοέμβρη όλοι/ες στο δρόμο

Κάλεσμα για συμμετοχή στην καμπάνια #riseup4rojava

Φίλοι, φίλες Η επανάσταση που διεξάγεται στη Ροζάβα αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι κοινότητες και οι διεθνιστ@ς σύντροφ@ στα εδάφη της Βόρειας Συρίας είναι προμετωπίδα του αγώνα ενάντια στον πολιτισμικό σκοταδισμό των ανερχόμενων ανά τον κόσμο φασιστικών μορφωμάτων.

Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε έμπρακτα την επανάσταση αυτή και προτείνουμε αυτό να γίνει συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από την καμπάνια #riseup4rojava .

Οι στόχοι της καμπάνιας αυτής είναι συγκεκριμένοι, να δομηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο-ασπίδα της επανάστασης και να εκτεθούν οι οικονομικοί, στρατιωτικοί και διπλωματικοί εμπλεκόμενοι που την απειλούν. Ενημερωθείτε για αυτήν και για το πως μπορείτε να συμμετέχετε στο https://riseup4rojava.org/el

Η καμπάνια θα έχει βάθος χρόνου και θα αφήνει στην κάθε συλλογικότητα αυτονομία κινήσεων. Στηρίξτε την !

Νεα διεθνή μέρα δράσης για τη Rojava – 14 Δεκεμβρίου

«Μαζί ενάντια στον φασισμό και την πατριαρχία! – Μαζί θα υπερασπιστούμε την Επανάσταση στη Rojava!»

Οι καμπάνιες #Riseup4Rojava, #WomenDefendRojava και #DefendRojava καλούν σε διεθνή ημέρα δράσης στις 14 Δεκεμβρίου 2019 με το σύνθημα «Μαζί ενάντια στον φασισμό και την πατριαρχία! – Μαζί θα υπερασπιστούμε την Επανάσταση στη Rojava!»

Η κοινή δήλωση των τριών διεθνιστικών εκστρατειών έχει ως εξής:

Ο επιθετικός πόλεμος που ξεκίνησε από τον τουρκικό στρατό και τους τζιχαντιστές συμμάχους του στις 9 Οκτωβρίου 2019 κατά της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έφερε μαζί του ένα συντονισμό παγκόσμιας αλληλεγγύης και αντίστασης. Τις τελευταίες εβδομάδες μας έγινε σαφές ότι η αντίσταση των λαών της Βόρειας Συρίας είναι αδιαχώριστη από τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πατριαρχίας, του φασισμού και του καπιταλισμού. Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτύρονται για κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι διαμαρτυρίες της Χιλής, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Λιβάνου, του Ιράκ, του Ιράν, της Τυνησίας και της Καταλονίας ενώνονται στο κάλεσμα για έναν κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έχει αποδειχθεί ότι αν δεν καταρρεύσει ο φασισμός στην Τουρκία, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν δημοκρατικά επιτεύγματα σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν καθώς και στη Μέση Ανατολή. Μέχρι πρόσφατα, η Βόρεια και Ανατολική Συρία ήταν μια όαση σταθερότητας στη χώρα. Κάτω από τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, 5 εκατομμύρια Σύριοι διαφόρων εθνοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων – Κούρδοι, Άραβες, Χριστιανοί (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Σύριοί), Τουρκμένοι, Τσετσένοι, Αλεβίτες και Γιεζίντι – συνυπήρχαν ειρηνικά.

Από τη μία πλευρά, υπήρξε και υπάρχει η αντίσταση των αγωνιστών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των μαχητών αυτοάμυνας του YPG και του YPJ που ανάγκασαν το τουρκικό φασιστικό κράτος και τις διεθνείς δυνάμεις να περιορίσουν την τουρκική επιθετικότητα με τις λεγόμενες συμφωνίες και εκεχειρίες. Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αμέτρητες πόλεις παγκοσμίως δημιούργησαν μια γέφυρα ελπίδας για τη Rojava.

Οι διεθνείς πολιτικές κατά της Rojava – είτε η άμεση πολιτική πολέμου της Τουρκίας, η έμμεση υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ είτε η άγνοια διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ – αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός ενάντια στην επανάσταση της Rojava, ο οποίος έχει ως στόχο να καταστρέψει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που δημιουργείται μέσω της νέας εναλλακτικής δημοκρατίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία / Rojava και να διατηρήσει το καθεστώς της διεθνούς αποικίας του Κουρδιστάν.

Η οικοδόμηση ενός συστήματος στη Rojava με βάση τη ριζοσπαστική δημοκρατία, την απελευθέρωση των γυναικών και την οικολογία είναι ένα ιστορικό βήμα για την επανάσταση στο Κουρδιστάν και τον εκδημοκρατισμό ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Αυτή η νίκη καθόρισε τον κόσμο και σηματοδότησε μια νέα αρχή για τους καταπιεσμένους λαούς της περιοχής, που δημιούργησαν ένα σύστημα αυτοδιοίκησης που έδωσε φωνή σε όλες τις κοινότητες της περιοχής. Η διεθνής αλληλεγγύη με την Rojava δείχνει ότι ο αγώνας για απελευθέρωση είναι διεθνής και απεριόριστος!

Η εκστρατεία μαζικής εξολόθρευσης του φασιστικού τουρκικού καθεστώτος συνεχίζεται αμείωτη. Εκφράζεται από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, την καταστροφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της φύσης και των κουρδικών πόλεων, τις αναγκαστικές διοικήσεις, την εκ των πραγμάτων κατάργηση του δικαιώματος ψήφου και τις επιθέσεις και την εθνοκάθαρση στα εδάφη της Rojava. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των κρατών της. Οι λαοί της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας συνεχίζουν να μας προσκαλούν με την αντίστασή τους να υπερασπιστούν την επανάσταση και να την καταστήσουν λίκνο της παγκόσμιας δημοκρατίας.

Με αυτό το πνεύμα, καλούμε σε διεθνή ημέρα δράσης στις 14 Δεκεμβρίου 2019. Ας μεταφέρουμε τον θυμό μας ενάντια στον επιθετικό τουρκικό πόλεμο, στους δρόμους και στις πλατείες. Ας σπάσουμε την κατάσταση της κανονικότητας. Όσο η σφαγή συνεχίζεται, πρέπει να συνεχίζεται και η αντίσταση.

Αλληλεγγύη με την αντίσταση των ανθρώπων παγκοσμίως!

Ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και την πατριαρχία! “

Παγκρήτια Πορεία Αλληλεγγύης στη Β.Α.Συρία

Δήλωση της Συμπροεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK – Κάλεσματα σε δράση για 2 του Νοέμβρη

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 24 Οκτωβρίου 2019

Καμία πτήση στη Τουρκία

Μαζί θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Τουρκία για τον επιθετικό της Πόλεμο εναντίων της βόρειας Συρίας! Πως;

 Μπλοκάρουμε πτήσεις της Turkish Airline, Pegasus and SunExpress.

Πότε; 21 – 26 Οκτωβρίου 2019

Που;  Σε διεθνές αεροδρόμια

Με ποιο τρόπο;
-> Μπλοκάρουμε τα check-in των πτήσεων
-> Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απογειωθεί !
-> Βρές τις αναχωρήσεις πτήσεων του αεροδρομίου που είναι κοντά σου

Γιατί? Τιμωρούμε την Τουρκία για τον φασιστικό πόλεμο εναντίων της δημοκρατικής, γυναικείας και σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ροζάβα (βόρειο ανατολική Συρία)

Αναχώρηση -> Δες και μπλόκαρε -> https://riseup4rojava.org/no-flight-to-turkey/

 

 

 

Δήλωση της Διεθνιστικής Κομμούνας σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ αυτοδιοίκησης και Συριακού κράτους.

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 15 Οκτωβρίου 2019

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 14 Οκτωβρίου 2019

Ηράκλειο – ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019 – 13:00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ

Το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας εισέβαλε στην Rojava με σκοπό να εγκαταστήσει την κυριαρχία του στη ευρύτερη περιοχή για την ανάπτυξη των νεο-οθωμανικών του σχεδίων.

Οι υπερδυνάμεις του πλανήτη έχουν συγκεντρωθεί στη Συρία και διεξάγουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με σκοπό την εκ’ νέου μοιρασιά της Μέσης Ανατολής σε σφαίρες επιρροής για τον σφετερισμό του φυσικού πλούτου, την κυριαρχία επί των εμπορικών δρόμων, τη δημιουργία πολεμικών βάσεων, την ανάπτυξη της μελλοντικής τους αγοράς. Εντός ενός πολέμου τέτοιας πολυπλοκότητας είναι επακόλουθο οι τακτικές συμμαχίες να αλλάζουν αναλόγως των εξελίξεων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, ιδεολογική συμπόρευση, συστράτευση ή φιλία. Υπό αυτές τις συνθήκες οι Δυνάμεις της Συριακής Δημοκρατίας QSD-SDF κινούνται σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα, για την προστασία των λαών και της κοινωνίας της Ομοσπονδίας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας από μία ολομέτωπη επίθεση. Δεν κάνουν εκπτώσεις στις ηθικές αξίες της επανάστασης, αλλά ζυγίζουν κόστη και κέρδη ώστε να παρατείνουν την πολύτιμη για την κοινωνία και την επανάσταση, ειρήνη.

Η επανάσταση στη Συρία, δεν είναι η επανάσταση των όπλων, δεν είναι η επανάσταση κάποιου κόμματος και για την ακρίβεια δεν είναι μια τετελεσμένη επανάσταση που αφετηρία της έχει την ανακήρυξη της αυτονομίας της Rojava. Είναι όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα σε μια αλληλουχία επαναστάσεων. Είναι η επανάσταση των γυναικών που δεν είχαν δικαίωμα να δείξουνε το γέλιο τους. Είναι η επανάσταση των λαών που στερήθηκαν την κουλτούρα τους, είναι η επανάσταση ενάντια στον ιερατικό δογματισμό και τις μοναρχίες που κυβερνούν τη Μέση Ανατολή. Είναι η επανάσταση της ριζοσπαστικής δημοκρατίας που ανθίζει μέσα απ’ τα συντρίμμια του παρηκμασμένου πολιτισμού της κυριαρχίας.

Αυτή την περίοδο είναι ζήτημα να αναπτυχθεί ένα ευρύ αντιπολεμικό κίνημα, να πλαισιωθούν και να αναπτυχθούν οι δράσεις και κινήσεις αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο. Χαιρετίζουμε αγωνιστικά τις κινήσεις αλληλεγγύης που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων υψώνοντας τη σημαία της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε πλήρη συστράτευση με την επανάσταση του 21ου αιώνα.

Αποσπάσματα απο την ανακοίνωση του Επαναστατικού Σύνδεσμού Διεθνιστικής Αλληλεγγύης – https://athens.indymedia.org/post/1600397

 

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 13 Οκτωβρίου 2019

Την 4η ημέρα της τουρκικής κατοχικής επίθεσης, οι φασιστές κατακτητές συνέχισαν τις επιθέσεις τους εναντίον των λαών της Βορειοανατολικής Συρίας με αμείωτη ένταση.

 

Οι προσπάθειες των τζιχαντιστικών συμμοριών να προχωρήσουν στο κέντρο της πόλης του Serekaniye, αποτράπηκαν από την αντίσταση των υπερασπιστών του Serekaniye. Σε αντίθεση με τα ψέματα που δημοσιεύονται στα εχθρικά μέσα ενημέρωσης, το κέντρο της πόλης του Serekaniye παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.

Οι επιτιθέμενοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα προάστια έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες. Επίσης, στη Girespi οι φασίστες, χάρη στην ηρωική αντίσταση των αμυντικών δυνάμεων και του άμαχου πληθυσμού, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη και έτσι ο Τούρκος στρατός κατοχής και οι μισθοφόροι του στοιχηματίζουν σε περαιτέρω τρομοκρατία σε βάρος του άμαχου πληθυσμό.

Σήμερα, για παράδειγμα, μεμονωμένα μέλη συμμοριών διείσδυσαν στην περιοχή γύρω από την εθνική οδό M4 στα νοτιοανατολικά της Girespi και κατέλαβαν προσωρινά ένα σημείο ελέγχου. Σταμάτησαν τα διερχόμενα οχήματα με τα όπλα στο χέρι, έσυραν τους ανθρώπους έξω από τα αυτοκίνητά τους και εκτέλεσαν πολλούς αμάχους πριν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις καταφέρουν  να απελευθερώσουν εκ νέου την περιοχή και να οδηγήσουν τις συμμορίες σε φυγή.

Μεταξύ των δολοφονηθέντων πολιτών είναι η Hawrin Khalaf , Γενική Γραμματέας του κόμματος «Μελλοντική Συρία». Όσο συνεχίζεται η εισβολή, τόσο πιο προφανή είναι τα βάρβαρα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων. Ακόμα και σήμερα, οι βομβαρδισμοί των πόλεων της βορειοανατολικής Συρίας έχουν στοιχήσει  ζωές και τραυματισμούς αμάχων.

Περιοχές που κατοικούνται από τον άμαχο πληθυσμό καθώς και μέρη στα οποία φυλάσσονται τρόφιμα και νερό αποτελούν το επίκεντρο των τουρκικών επιθέσεων τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος. Παρ ‘όλα αυτά, η αντίσταση συνεχίζεται με αδιάσπαστο και υψηλό ηθικό.

Τα μέτωπα σε Serekaniye και Girespi παραμένουν σταθερά και όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μέρος  στην αντίσταση.

Μετά από κλήση των τοπικών ηγετών  των φυλών , πάνω από 100 νέοι στην πόλη Tebqa πήραν σήμερα τα όπλα και τα πυρομαχικά τους και ξεκίνησαν προς τα βόρεια μέτωπα της αντίστασης.

μετάφραση: Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη

πηγή: https://www.facebook.com/riseup4rojava/

Μέλος της Διεθνούς Καμπάνιας *#riseup4rojava – smash turkish fascism

Αθήνα, Κυριακή 13 Οκτώβρη 2019

Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 12 Οκτωβρίου 2019

Γενική εικόνα 

Την τρίτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Βορειοανατολική Συρία παρατηρήθηκαν κρίσιμα επίπεδα μετανάστευσης, θανάτων και τραυματισμών. Η ομάδα μας στο Til Temir και Sere Kaniye έχει δει άγριες μάχες και βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από το Sere Kaniye. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα χωριά γύρω από το SereKaniye και Tel Abyad. Η Τουρκία έχει αρχίσει να πλήττει την πόλη του Kobane. Σύμφωνα με τις πηγές μας στο έδαφος και οι δύο πόλεις Sere Kaniye και Tel Abyad εξακολουθούν να κατέχονται από το SDF, ενώ τα γύρω χωριά αλλάζουν συχνά χέρια. Μια δυνητικά σημαντική νέα εξέλιξη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στο Deir-ez-Zor, καθώς και ο τουρκικός βομβαρδισμός ενός αμερικανικού στρατιωτικού σημείου στο Kobane. Στο Qamishlo, γίναμε μάρτυρες των συνεπειών του  βομβαρδισμού ενός εργοστασίου αρτοποιίας αλλά και  οικισμών. Το πυροβολικό χτύπησε  μια φυλακή στο Kobane και δύο στο Qamishlo, που κρατούν κρατουμένους του ISIS. 5 κρατούμενοι διέφυγαν από μία από τις φυλακές του Qamishlo. Οι τοπικές μας επαφές από ενώσεις των διαφόρων  εθνικοτήτων και θρησκειών που υπάρχουν στη Βορειοανατολική Συρία (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Άραβες, Αρμένιοι, Ασσύριοι και άλλοι) αντιτίθενται στην εισβολή, ιδιαίτερα μετά την τουρκική επίθεση σε χωριά που κατοικούν οι Συριακοί Χριστιανοί και οι Γεζίντη γύρω από το Tirbespiye. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί και φορείς παγκοσμίως τάσσονται  ενάντια στην επίθεση, με την Αμερική να απειλεί με αυστηρές κυρώσεις, ειδικά εάν πληγούν οι μειονοτικές εθνοτικές ομάδες ή εάν διαφύγουν οι κρατούμενοι του ISIS.

Sere Kaniye και Tel Abyad

Οι πιο έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Τουρκίας και του SDF στο έδαφος της Βορειοανατολικής Συρίας γίνονται στην περιοχή Sere Kaniye και Tel Abyad. Στο Sere Kaniye και τα χωριά  γύρω από την πόλη άλλαζαν χέρια μεταξύ των τζιχαντιστών της τουρκίας και των SDF όλη την ημέρα. Οι Τουρκικές δυνάμεις ήταν παρόντες στο έδαφος της Συρίας καθώς ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τα πυρά και τις αεροπορικές επιδρομές στις επίδικες περιοχές. Η ομάδα μας στην περιοχή αναφέρει ότι η Τουρκία στοχεύει  πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη και το νοσοκομείο βγήκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας των όλμων και των αεροπορικών επιθέσεων.  Μιλώντας στους ανθρώπους στο  Sere Kaniye, οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να πάρουν κανένα μέρος της πόλης και τα περισσότερα των περιβαλλόντων χωριών έχουν επανέλθει στον έλεγχο SDF. Νωρίς το πρωί τα χωριά Salihiye και Esidiye στο δρόμο μεταξύ Sere Kaniye και Til Temir βομβαρδίστηκαν από αεροπλάνα. Η αραβική πόλη Tel Abyad έγινε στόχος έντονων επιθέσεων από την Τουρκία και εκκενώθηκε από αμάχους.  Το Tel Abyad είναι υπό τον έλεγχο των SDF και σύμφωνα με πηγές οι τουρκικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν αξιόλογο έδαφος. Ωστόσο, τρεις ημέρες πυρά πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών οδήγησαν στην αναγκαστική εκκένωση σχεδόν ολόκληρου του άμαχου πληθυσμού της περιοχής αυτής.

Kobane

Η Τουρκία άρχισε να πλήττει την πόλη του Kobane για πρώτη φορά στις 11:00. Όπως σε όλες τις άλλες πόλεις και τα χωριά το βαρύ πυροβολικό οδήγησε τους ανθρώπους να φύγουν από την περιοχή, αλλά ειδικά  στο Kobane μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνήθηκε να φύγει και προχώρησε σε διαμαρτυρία μπροστά από τα  κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Συνασπισμού. Το Kobane καταλήφθηκε από το ISIS το 2014, αναγκάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη, οπότε ο πληθυσμός αντιμετωπίζει ξανά την φυγή και την  καταστροφή των σπιτιών του μετά από μόλις πέντε χρόνια. Τη νύχτα το Τουρκικό πυροβολικό στόχευσε δύο φυλακές όπου κρατιούνται μέλη του ISIS κοντά σε μια σημαντική στρατιωτική βάση του  συνασπισμού. Πηγές στο Kobane αναφέρουν ότι μετά την επίθεση  δύο ελικόπτερα συνασπισμού και ένα αεροπλάνο απογειώθηκαν από τη βάση. Ο Brett McGurk επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έβαλε κατά δηλωμένου στρατιωτικού φυλακίου των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, παρά τη γνώση της ακριβής τοποθεσίας του.

Qamishlo

Το Qamishlo αντιμετώπισε και πάλι πυρά από το βαρύ πυροβολικό όλη την ημέρα και μιλήσαμε με ανθρώπους που ζούσαν στο Qidurbek και Zeytunyiah, δύο γειτονιές που βιώνουν τους βαρύτερους  βομβαρδισμούς. Μιλήσαμε με την οικογένεια ενός παιδιού ηλικίας 12 ετών που σκοτώθηκε από τα πυρά και μια οικογένεια που είναι η μόνη που παρέμεινε στη γειτονιά τους όπου όλοι οι άλλοι έχουν φύγει. Τουρκικά πυρά στόχευσαν δύο φυλακές (Ναβκούρ και Τζέρκιν) όπου κρατιούνται μέλη του ISIS  και ένα εργοστάσιο αρτοποιίας. Ελλείψεις ψωμιού παρατηρούνται σε όλη την πόλη. Στις 5:00 μ.μ. ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Qamishlo έγινε στόχος επίθεσης την οποία ανέλαβε το ISIS. Στις 3:00 π.μ. οι πολίτες του Qamishlo αιφνιδιάστηκαν και φοβήθηκαν από τον ήχο από αεροπλάνα, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ήταν αεροσκάφη του  Συνασπισμού.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές συγκρούσεων στο Deir-ez-Zor, αλλά η κατάσταση παραμένει ασαφής. Το SDF ισχυρίζεται ότι δέχθηκαν επίθεση από τις ιρανικές δυνάμεις στο Deir-ez-Zor, αλλά μπορέσαμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει κάποια στρατιωτική δραστηριότητα. Υπήρξε συνεχιζόμενος βομβαρδισμός των φυλακών Navkur και Jirkin στο Qamishlo, σε δύο φυλακές κοντά στο Mashtenur στο Kobane και μια επίθεση αυτοκτονίας έξω από τη φυλακή Ghuwairan στο Hasakah – Και οι πέντε εγκαταστάσεις κρατούν κρατούμενους του ISIS. Καθώς οι SDF μετέφεραν 5 κρατούμενους υψηλού κύρους από τη φυλακή του Navkur σε μια ασφαλέστερη εγκατάσταση, η περιοχή βομβαρδίστηκε ξανά  και οι φυλακισμένοι ήταν σε θέση να ξεφύγουν από την πόλη Qamishlo.

 

Ισλαμικό Κράτος

Οι γυναίκες στο στρατόπεδο Al Hol έκαναν άλλη μια εξέγερση (προηγούμενη στις 9 Οκτωβρίου), επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και έβαλαν φωτιές. SDF και Asayish (δυνάμεις ασφαλείας) εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ότι ο κίνδυνος του ISIS να εκμεταλλευθεί αυτή τη μειωμένη ικανότητα είναι σοβαρός. Αρκετές δραστηριότητες του ISIS  εμποδίστηκαν.

 

Ανθρωπιστική κρίση

Η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, παρόλο που στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφεραν να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν την εισβολή. Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Ανθρώπινων Αναγκών των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει τον αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων από τις πρώτες δύο ημέρες της σύγκρουσης ως 191.069 – ο αριθμός πιθανώς υπερβαίνει τώρα τις 200.000. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Ain Issa, Raqqa, Til Tamir ή Hasakah.  Η συνοριακή διέλευση του Semalka συνεχίζει να είναι γεμάτη, μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταφέρνουν να περάσουν. Το στρατόπεδο προσφύγων Mabruka,το οποίο στεγάζει 3.776 εσωτερικά εκτοπισθέντες (το 63% των οποίων είναι παιδιά) εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Areesha νότια της πόλης Hasakah. Η ομάδα μας αναφέρει πως η κίνηση των ασθενοφόρων μέσα και έξω από το Sere Kaniye από Τούρκους σκοπευτές και το πυροβολικό. Αυτό το πρωί, στις 7:00 π.μ.  ένα ασθενοφόρο από την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο  καταστράφηκε εν μέρει και ο οδηγός τραυματίστηκε. Η πρόσβαση στο νερό σε ορισμένες περιοχές της περιοχής Hasakah είναι κρίσιμη λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών των εγκαταστάσεων ύδρευσης,  έλλειψη νερού αναφέρθηκε στα νοσοκομεία της περιοχής.

 

Καταμέτρηση θυμάτων

Η Κουρδική ερυθρά ημισέληνος αναφέρει ότι στις 9 Οκτωβρίου υπήρξαν 3 θύματα αμάχων  και στις 10 Οκτωβρίου υπήρξαν 8 θάνατοι πολιτών και 3 στις 11 Οκτωβρίου.  Δεν έχουμε άλλους αξιόπιστους αριθμούς και θα διερευνήσουμε περαιτέρω.

Πηγή – Rojava Information Center