Εις Μνήμην

Michael Panser:  Aναζητώντας την αλήθεια

Ο αναζητητής της αλήθειας που επέμενε για έναν άλλο κόσμο

Ο φίλος μας, ο διεθνιστής επαναστάτης και αντάρτης  Michael Panser,  Bager Nûjiyan (ή Xelîl Vîyan) έπεσε και έγινε αθάνατος στις 14 Δεκεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επίθεσης  της Τουρκικής αεροπορίας στις περιοχές Medya στο νότιο Κουρδιστάν.Οι καρδιές μας είναι γεμάτες πόνο, το μυαλό μας γεμάτο μνήμες. Ο Heval Bager ήταν ένας φίλος που παραμένει στις μνήμες μας πάνω απ ‘όλα λόγο της ακόρεστης του αναζήτησης της αλήθειας.

Η αναζήτηση και η περιέργειά του για επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα τον οδήγησαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο πάθος του ήταν να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις ιδέες του με άλλους ανθρώπους, να τις συζητήσει και να βρει συντρόφους.Το 2012 ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Κουρδιστάν, όπου ξεκίνησε η βαθιά του σύνδεση με τη φιλοσοφία και την επαναστατική γραμμή του PKK και του Rêber Apo (Α.Οτσαλάν).  Έκτοτε ήταν πάντα συνεπαρμένος από την ιδέα να μοιραστεί τις εμπειρίες και τον ενθουσιασμό του για το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Ήταν πεπεισμένος για την καθολική σημασία της επανάστασης στη Μεσοποταμία για όλους όσους αναζητούν την ελευθερία και για όλους τους επαναστάτες στον κόσμο.

Σε λίγα χρόνια κατάφερε να συνδέσει πολλούς ανθρώπους και κινήσεις με το απελευθερωτικό κίνημα και να χτίσει γέφυρες. Το 2015 ο ίδιος επέστρεψε στις επαναστατημένες περιοχές της Ροζάβας για να γίνει μέρος της κοινωνικής αλλαγής εκεί και επίσης πήρε τη θέση του στην υπεράσπιση του λαού των Yezidi στο Şengal. Το 2017, όμως, τον οδήγησε πίσω στα απελευθερωμένα βουνά της Ζαρατούστρα, αναζητώντας σοφία, αληθινή φιλία, αγώνα και ελεύθερη ζωή στο ΠΚΚ.

Η Διεθνής Κομμούνα είναι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα των προσπαθειών του και τουλάχιστον ένα από τα πολλά όνειρα του που έχουν γίνει πραγματικότητα. Τόσα πολλά όνειρα παραμείναν ανεκπλήρωτα , αλλά η αναζήτηση του έγινε αναζήτηση πολλών άλλων. Οι σπόροι που έχει σπείρει ο Heval Bager στα πολλά ταξίδια του έχουν αρχίσει να βλασταίνουν παντού. Το πώς θα αξιοποιήσουμε τους καρπούς τους και πως θα φυτέψουμε νέους σπόρους είναι τώρα σε εμάς που θα συνεχίσουμε τον αγώνα του μέχρι τη νίκη. Του το χρωστάμε αυτό.

Video με αγγλικούς υπότιτλους:

Περισσότερα στο:  https://internationalistcommune.com/michael-panser-the-truth-seeker/

_______________________________________________________________________________________________________

Στις 7 Απριλίου 2019, η φίλη και σύντροφος μας Σάρα Ντόρσιν (Sarah Handelmann) μαρτύρησε στα βουνά του Κουρδιστάν στον αγώνα ενάντια στο τουρκικό φασιστικό κράτος. Με αγάπη, θυμό και την υπόσχεση να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δημοκρατική Μέση Ανατολή και έναν ελεύθερο κόσμο θα την θυμόμαστε για πάντα.

Sehid Namirin

________________________________________________________________________________________________________

Τα τελευταία λόγια του συντρόφου Λορέτζο Ορσετι, που έπεσε στις 17 Μαρτίου 2019 στην τελική μάχη με το Ισλαμικό κράτος.

Τσάο.

Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα είναι σημάδι πως δεν είμαι ποία σε αυτόν τον κόσμο. Εεεε, μην στεναχωριέστε, είμαι καλά, δεν μετανιώνω, πέθανα κάνοντας αυτό που μου φαινόταν το σωστό, να υπερασπίζομαι τους αδύναμους και να είμαι συνεπής στα ιδανικά μου, αυτά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

Έτσι, παρά την εσπευσμένη μου αναχώρηση η ζωή μου ήταν πετυχημένη και είμαι σχεδόν σίγουρος πως έφυγα με ένα γέλιο στα χείλη μου. Δε θα μπορούσα να είχα ευχηθεί για κάτι καλύτερο.

Σας εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω πως και εσείς κάποια μέρα (αν δε το έχετε κάνει ήδη) να δώσετε την ζωή σας για χάρη άλλων, γιατί μονάχα έτσι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Μόνο αν ξεπεράσουμε τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια εντός, μας μπορεί να υπάρξει διαφορά.

Οι καιροί είναι δύσκολοι , το ξέρω, αλλά μην παραιτήστε, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα ούτε για μια στιγμή. Ακόμη και αν όλα φαίνονται χαμένα και τα αρνητικά που συμβαίνουν στους ανθρώπους και την φύση φαίνονται ανυπόφορα συνεχίστε να βρίσκετε δύναμη και εμπνεύστε τους συντρόφους σας . Είναι ακριβώς σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές που το φως σας βοηθάει.

Και να θυμάστε πάντα, κάθε καταιγίδα ξεκινά με μια σταγόνα, προσπαθήστε να γίνεται αυτή η σταγόνα.

Σας αγαπάω όλους και ελπίζω να κρατήσετε αυτά τα λόγια.

Σερκέφτιν (με την νίκη)

Orso

Tekoser

Lorenzo

______________________________________________________________________________________________________________________

Ο αντάρτης Jakob Riemer πέθανε στο Κουρδιστάν.

Ο Γερμανός αντάρτης Jakob Riemer έπεσε στις 9 Ιουλίου 2018 στο βόρειο Κουρδιστάν. Η HPG εκφράζει τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς του.

Το κέντρο Τύπου των Δυνάμεων Λαϊκής Άμυνας (HPG) εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με τον  αντάρτη που πέθανε κατά το περασμένο έτος στο Çarcella, Jakob Riemer (Şiyar Gabar). Η δήλωση αναφέρει ότι:

«Στο Κουρδιστάν λαμβάνει χώρα ένας πόλεμος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανιδιοτέλεια και ακούραστη αφοσίωση. Η ελεύθερη ζωή αναπτύσσεται χάρη στην πίστη των ηρωικά χαμένων για ζωή και  ελευθερία. Ο συνειδητός και ανιδιοτελής τρόπος ζωής των πεσόντων δημιούργησε μια δύναμη, η οποία οδηγεί το κίνημά μας υπό την ηγεσία του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) σε μια άνευ όρων επιτυχία.

Στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατική κατοχή του Κουρδιστάν, ο φίλος μας Şiyar έπεσε κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στην π

εριοχή Çarçella στο Gever (Yüksekova, Επαρχία Colemêrg / Χακάρι) στις 9 Ιουλίου το 2018.

Ο σύντροφος Şiyar γεννήθηκε το 1994 στη Γερμανία. Σε νεαρή ηλικία, αναγνώρισε την αδικία του κυβερνώντος συστήματος και αναζήτησε τρόπους να καταπολεμήσει την αδικία. Αγωνίστηκε ενάντια στην καπιταλιστική νεωτερικότητα, για οποία οι άνθρωποι δεν υπολογίζονται και το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων μεγαλώνει συνεχώς. Ο Siyar πίστευε ότι είναι εφικτό ένα δίκαιο σύστημα χωρίς εκμετάλλευση και ήταν ενεργός σε διάφορες αριστερές ομάδες στη Γερμανία. Κατά τη διά

ρκεια αυτής της περιόδου γνώρισε τον κουρδικό λαό και τον κουρδικό αγώνα απελευθέρωσης. Συνειδητοποίησε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια παγκόσμια απελευθέρωση βασισμένη στην ιδεολογία της ελεύθερης ζωής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αποφάσισε να αγωνιστεί γι ‘αυτό στο PKK. Το 2013 πήγε στα βουνά του Κουρδιστάν και εντάχθηκε στην HPG.

Ο Şiyar γρήγορα εξοικειώθηκε με τις συνθήκες διαβίωσης στα βουνά. Από τη μία πλευρά, προσπάθησε να  μετεξελιχθεί ιδεολογικά και να θεμελιώσει την άποψή του για τον κόσμο. Από την άλλη, επικεντρώθηκε στην αντάρτικη ζωή και ήθελε να εκπαιδεύσει τον εαυτό του στη στρατιωτική τέχνη. Με την πειθαρχία του, την πληρότητα, την ηθική και τη σεμνότητά του, αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από τους φίλους και τις φίλες του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Siyar έμαθε άπταιστα κουρδικά και θεωρήθηκε γι αυτό γενικά παραδειγματικός. Ως αντάρτης, πάντα προτιμούσε να δραστηριοποιείται στις πιο δύσκολες περιοχές. Αγαπούσε το όρος Ζάγκρος και ήθελε να πολεμήσει στις κορυφές της περιοχής αυτής, που είναι η κοιτίδα της ανθρωπότητας.

Ο σύντροφος Şiyar είναι ένα παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης. Προσχώρησε στον κουρδικό αγώνα απελευθέρωσης με μεγάλο ενθουσιασμό και έτσι πήρε μια θέση  που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Οι διεθνιστές νεκροί από τ@ν Haki Karer και Kemal Pir ως τ@ν Andrea Wolf και τον Jakob Riemer φωτίζουν τον δρόμο μας. Η οικογένεια Riemer μπορεί να είναι εξαιρετικά περήφανη για τον γιο τους, τον Şiyar Gabar. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια σε αυτήν την οδυνηρή απώλεια.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στη μνήμη του φίλου μας Siyar Gabar και όλων των άλλων διεθνιστών που έχασαν τη ζωή τους ως ένδειξη της αλληλεγγύης του κόσμου στον απελευθερωτικό αγώνα των καταπιεσμένων λαών. Δίνουμε εκ νέου το λόγο μας, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους και πως θα φέρουμε τη σημαία της ελευθερίας στη νίκη.

Ιανουάριος 2019  – Μετάφραση: Φίλες/Φίλοι από Ηράκλειο Κρήτης

______________________________________________________________________________________________________________________

Το μήνυμα της συντρόφισσας Helin Qereçox (Anna Cambell) που δολοφονήθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 15/3/2018

Ήρθα στη Ροζάβα πριν από ένα χρόνο ως διεθνίστρια. Τώρα και πολλά χρόνια υπάρχουν διεθνιστές μάρτυρες εδώ. Μία από τις δυνάμεις πίσω από την επανάσταση είναι πως την χτίζουμε ακόμη πιο δυνατή και μεγάλη στην μνήμη τους. Έτσι, ακόμη και αν δεν έρθουν άλλοι διεθνιστές, πράγμα που δεν πιστεύω πως θα γίνει ποτέ, ο αγώνας θα συνεχιστεί ακριβώς σε αυτή την μνήμη. Νιώθω πως αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο, να μπορούμε να παλεύουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Στους συνοδοιπόρους, φίλους και συντρόφους μας.

Η αναζήτηση μας για ένα καλύτερο κόσμο μας έφερε στη μέση ανατολή, η επανάσταση στη Ροζάβα αντιπροσωπεύει το πνεύμα της αντίστασης ενάντια σε αυτό τον μοχθηρό κόσμο. Η επανάσταση που συμβαίνει τώρα στο  Κουρδιστάν είναι η δικιά μας επανάσταση και κομμάτι της αναζήτησης μας. Της αναζήτησης του τι θα μπορούσε να σημαίνει να δεχτούμε την πλούσια παρακαταθήκη μας. Οι γυναίκες της παρισινής κομμούνας του 1871, οι εργάτες πολιτοφύλακες της εξέγερσης του Αμβούργου, αυτοί είμαστε εμείς. Οι σύντροφοι της οκτωβριανής επανάστασης και του ισπανικού εμφυλίου, αυτοί είμαστε εμείς. Οι απεργοί εργάτες στην Ινδία και οι αντάρτες στο Κουρδιστάν, αυτοί είμαστε εμείς. Είμαστε οι Έλληνες αναρχικοί, είμαστε καταληψίες, είμαστε οι μάγισσες και οι εξεγερμένοι αγρότες του ύστερου μεσαίωνα. Εμείς που δουλεύουμε εδώ στη Ροζάβα ως διεθνιστές είμαστε κομμάτι του αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στην εξουσία των κρατών, του κεφαλαίου και της πατριαρχίας.

Η Ροζαβά είναι ένα καλό σχολείο, εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς από το να είμαστε κομμάτι του κινήματος και της κοινωνίας, να διδασκόμαστε την τέχνη της ενότητας μέσα από την διαφορετικότητα δίχως να χάνουμε την ιδεολογία μας. Η αντίσταση μας χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Αυτό εμπεριέχει να γίνουμε οι ίδιοι μαχητικές προσωπικότητες, να αφήσουμε την δύναμη μας να μεγαλώνει και να μαθαίνουμε την αλήθεια για τον επαναστατικό αγώνα. Αυτό σημαίνει επίσης να ξεπεράσουμε την κουλτούρα της επιβολής, τα ίχνη που έχει αφήσει η πατριαρχία και ο καπιταλιστικός τρόπος ζωής και η νοοτροπία του έθνους κράτους.

 

Σήμερα διεξάγουμε ένα αγώνα που θα καταλήξει στην απελευθέρωση ή στην απόλυτη καταπίεση που έχει φτάσει το επίπεδο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους εαυτούς από αυτόν και να περιμένουμε από άλλους να κάνουν αυτό που εμείς φοβόμαστε ή βαριόμαστε να κάνουμε. Αν θέλουμε να νικήσουμε θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ο αγώνας σήμερα είναι αγώνας για όλα ή τίποτα. Είναι η ώρα του θάρρους και των αποφάσεων, η ώρα του συντονισμού και της οργάνωσης, είναι η ώρα της δράσης.

Σας στέλνουμε όλη το θάρρος και την αποφασιστικότητα μας, σας στέλνουμε όλη την αγάπη μας, Σε εσάς που αγωνίζεστε μαζί μας και ανάβεται τις φωτιές της αντίστασης.

______________________________________________________________________________________________________________________

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΥΡΑ HAUKUR HILMARSSON (Sahin Hosseini)

 

«Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε».

Στις 24/02/2018, ο σύντροφός μας, εθελοντής μαχητής του Επαναστατικού Συνδέσμου Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, Haukur Hilmarsson, έπεσε ως μάρτυρας, υπερασπιζόμενος την αντίσταση του Άφριν και την επανάσταση της Rojava απέναντι στο φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, τις παρα-στρατιωτικές του συμμορίες και τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές συμμάχους τους.

Ο σύντροφος Sahin, γεννημένος στο Reykjavik της Ισλανδίας στις 22 Ιουλίου 1986, αναρχικός αγωνιστής, βρέθηκε δίπλα μας στους αγώνες στον ελλαδικό χώρο, όπου τον γνωρίσαμε στους δρόμους, στις καταλήψεις, στις συνελεύσεις, στις δράσεις αλληλεγγύης και στην καθημερινή ζωή. Αποτέλεσε παράδειγμα  για τις αξίες, την δέσμευση και την ουσιαστική εμπλοκή του στους κοινωνικούς αγώνες. Προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ροζάβα δύο χρόνια πριν, χωρίς να τα καταφέρει. Ξαναπροσπάθησε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2017, αναγνωρίζοντας ουσιαστικό νόημα στην συμμετοχή του, τόσο για την Ροζάβα και την υπόθεση της επανάστασης γενικότερα, όσο και για τον ίδιο ως άνθρωπο.

Μας τίμησε, επιλέγοντας να συμπορευτεί μαζί μας στο φωτεινό μονοπάτι της διεθνιστικής επαναστατικής αλληλεγγύης. Εντάχθηκε στο στρατιωτικό σώμα διεθνιστών εθελοντών του Ε.Σ.Δ.Α. και πολέμησε στις τάξεις του ΥPG/YPJ/QSD, μέσα από τις δυνάμεις του Sehid Serkan Tabur (MLKP) και του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας (IFB). Μας εμπιστεύτηκε την ζωή του και του εμπιστευτήκαμε την δική μας, στην κοινή συντροφική ζωή, στο μέτωπο της Al Raqqa, στην απελευθέρωση, στην αντίσταση του Άφριν, στον κοινό δρόμο για την προώθηση της επαναστατικής προοπτικής.

Ο σύντροφος Sahin, στο σκληρό, ψυχικά και σωματικά, περιβάλλον του πολέμου, αποτέλεσε, εξίσου, παράδειγμα για τους συντρόφους του, για την ειλικρίνεια, την ευθύτητα, την αγωνιστικότητα, την εργατικότητα, την επαναστατική ηθική του ακεραιότητα. Εκτιμήθηκε για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του. Εκπαιδεύτηκε και στην συνέχεια πολέμησε στο μέτωπο της Al Raqqa  μέχρι την απελευθέρωση της πόλης. Ανέλαβε διοικητικά καθήκοντα μέσα στις τάξεις του Δ.Τ.Ε., που αναδεικνύουν τις ικανότητες, την προσφορά του και την δέσμευσή του στον αγώνα. Μετά την απελευθέρωση της Al Raqqa,  ο ίδιος και οι υπόλοιποι σύντροφοι του Ε.Σ.Δ.Α. στην Ροζάβα αποφάσισαν αυτόβουλα ως εθελοντές, να σταθούν αμέσως στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, μαζί με τους συντρόφους του IFB, του MLKP και του YPG/YPJ International. Ξαναέγιναν, δίπλα τους, πρωτοπόροι διεθνιστές στον νέο αγώνα που άνοιξε μετά την εισβολή του φασιστικού καθεστώτος του Ερντογάν και ταυτόχρονα οι πρώτοι διεθνιστές μάρτυρες της αντίστασης του Άφριν, μαζί με τους συντρόφους Kendal Breizh και BaranGalicia.  Γνώριζαν από την αρχή τόσο τους κινδύνους, όσο και το αναβαθμισμένο επίπεδο πολεμικής αντιπαράθεσης, καθώς και το άνισο της μάχης. Αναγνώρισαν το ιστορικό καθήκον και την προσωπική ευθύνη τους στις ανάγκες του αγώνα  και στην υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα.

Ο σύντροφος Sahin, σηκώνοντας τα όπλα της επαναστατικής αλληλεγγύης, άφησε πίσω του την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους του, την ύπαρξή του στον κόσμο του δυτικού αστικού καπιταλισμού, για να προσφέρει την μαρτυρία του στην υπόθεση της πανανθρώπινης κοινωνικής απελευθέρωσης. Στους αγώνες για την απελευθέρωση των γυναικών και της νεολαίας, για την οικολογία, για τον κοινοτισμό, για το δίκιο, την ισότητα και την ελευθερία.

Ο σύντροφος Sahin στάθηκε στην ζωή του ως πραγματικός εθελοντής του Επαναστατικού Συνδέσμου Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, ως γνήσιος μαχητής του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, ως αληθινός σύντροφος της επανάστασης της Ροζάβα, ως Επαναστάτης. Μαρτύρησε με τιμή και έπεσε με αξιοπρέπεια, ως ελεύθερος άνθρωπος.

Εκφράζουμε τον βαθύ μας πόνο στην οικογένεια του , τους οικείους και τους υπόλοιπους συντρόφους, που είχαν την ευτυχία να τον συναντήσουν στην τόσο ουσιαστικά γεμάτη με προσφορά ζωή του. Ησυχάζουμε την θλίψη μας  στα λόγια του επαναστάτη ποιητή Ναζίμ Χικμέτ:  «Αν δεν καώ εγώ, Αν δεν καείς εσύ, Αν δεν καούμε εμείς, Πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη».

Τιμούμε την μνήμη και την παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα του. Δεν ξεχνάμε τους ενόχους του θανάτου του: Το φασιστικό κράτος του Ερντογάν, τις συμμορίες του, ακόμη περισσότερο τα μεγάλα αφεντικά τους, το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, την Ε.Ε. και συνολικά τον κόσμο της κυριαρχίας, της πατριαρχίας, του κράτους και του καπιταλισμού.

 

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ – ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

ΖΗΤΩ ΤΟ YPJ/YPG/SDF/IFB  –  ΖΗΤΩ Ο Ε.Σ.Δ.Α.

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ HAUKUR HILMARSSON (Sahin Hosseini)

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ – ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

 ΑΘΗΝΑ

 08/03/2018

 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

______________________________________________________________________________________________________________________