Η επανάσταση στη Ροζάβα –
Δημοκρατική Αυτονομία και Γυναικεία Απελευθέρωση στο Συριακο Κουρδιστάν – PDF
KNAPP MICHAEL, AYBOGA ERCAN, FLACH ANJA
εκδόσεις: Άπατρις, 2017
Είναι ή δεν είναι επανάσταση από τα κάτω αυτό που συντελείται αυτό το καλοκαίρι του 2012 στα τρία καντόνια της Ροζάβα; Μήπως γινόμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες της εγκαθίδρυσης μιας σταλινικού τύπου δικτατορίας από ένα κομματικό μηχανισμό που υπακούει τυφλά στη γραμμή την οποία βάζει ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτζαλάν; Αγιάζει ο σκοπός τα μέσα τόσο που ένας επαναστατικός στρατός να μπορεί να συμμαχήσει με έναν ιμπεριαλιστικό, να συνομιλεί με το καθεστώς Τραμπ στις Η.Π.Α. και να συζητά συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία; Ποια είναι η ταξική διαστρωμάτωση και ποιες οι σχέσεις ιδιοκτησίας στις απελευθερωμένες περιοχές της Ροζάβα; Πού είναι κρυμμένη η μέχρι πρότινος εθνικοαπελευθερωτική ρητορική του κουρδικού κινήματος και τι ρόλο παίζουν οι άλλοι λαοί της περιοχής; Γιατί η υπόλοιπη Συρία καίγεται και τι λένε γι’ αυτό όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ροζάβα;
Άσχετα με το πως κρίνει κανείς τα τεκταινόμενα των ημερών μας στη Συρία και το Κουρδιστάν, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε πως το κουρδικό κίνημα, με την πολυμορφία, τις ήττες και τις διασπάσεις του, επιβιώνει εδώ και δεκαετίες σε εδάφη που ανήκουν στο τουρκικό, συριακό, ιρανικό και ιρακινό κράτος (βόρειο, δυτικό, ανατολικό και νότιο Κουρδιστάν, αντίστοιχα) και οι εκεί δυνάμεις του φαίνεται να μην ηττώνται παρά τη διαρκή τους σύγκρουση με τα κράτη αυτά, αλλά και με τις άλλες κουρδικές πολιτικές παρατάξεις.
Προφανώς, η εξαιρετικά πολύπλοκη πραγματικότητα και οι πολλαπλές συγκρούσεις συμφερόντων και λαών στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, οι δι’ αντιπροσώπων συγκρούσεις και άλλων δυνάμεων (Η.Π.Α., Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κλπ), αλλά και η ίδια η απόσταση μας από τα γεγονότα (αν και εδώ που τα λέμε, αν υπήρχαν αεροπορικά δρομολόγια από την Αθήνα προς το Κομπάνι, θα διαρκούσαν λιγότερο από δύο ώρες), είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν να ισχυριστούμε ότι ένα βιβλίο μπορεί να δώσει μια πλήρη κι ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων. Ωστόσο, επιλέξαμε να μεταφράσουμε αυτό το βιβλίο γιατί από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε και θέλαμε να συνεισφέρουμε στο σχετικό διάλογο με κάποια ευρύτερη τεκμηρίωση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
______________________________________________________________________________________________________________________
Απελευθερώνοντας τη ζωή (Η γυναικεία επανάσταση)
Abdullah Öcalan
εκδόσεις: Στάσει Εκπίπτοντες, 2017
Καθώς ο αγώνας για την ελευθερία των γυναικών κατευθύνεται προς την πολιτική σφαίρα, πρέπει αυτές να γνωρίζουν ότι αυτή η πτυχή της πάλης είναι και η πιο δύσκολη. Αν δεν υπάρξει πολιτική νίκη, κανένα άλλο επίτευγμα δεν θα είναι μόνιμο. Και, όταν μιλώ για πολιτική επιτυχία, δεν αναφέρομαι στην οργάνωση κάποιου κινήματος για τη θέση της γυναίκας μέσα στο κράτος. Αντιθέτως, μιλώ για πάλη ενάντια στις κρατικές και ιεραρχικές δομές, για τη δημιουργία πολιτικών σχημάτων με στόχο μια κοινωνία δημοκρατική, οικολογική, που να σέβεται την ισότητα των φύλων και να μην περιστρέφεται γύρω από το κράτος. Επειδή η ιεραρχία και ο κρατισμός δεν συμβαδίζουν με τη γυναικεία φύση ένα κίνημα για την ελευθερία των γυναικών πρέπει να αγωνίζεται για αντι-ιεραρχικά και μη κρατικά πολιτικά σχήματα.
______________________________________________________________________________________________________________________
Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός
Abdullah Öcalan
εκδόσεις: Στάσει Εκπίπτοντες, 2017
______________________________________________________________________________________________________________________
Το τιμημα της φιλιας των λαων
Η συνωμοσία της 15ης Φεβρουαρίου
Abdullah Öcalan
Η γραπτή απολογία του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στη δίκη της Αθήνας
______________________________________________________________________________________________________________________
Το κουρδικό πείραμα για τη δημοκρατική αυτονομία
Ένα ταξίδι στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας
Tatort Kurdistan
εκδόσεις Ευτοπία
Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα μέρος του βιβλίου “Demokratische Autonomie in Nordkurdistan”. Το κείμενο υπογράφει η ομάδα Tatort Kurdistan (που σημαίνει “το Κουρδιστάν σαν σκηνή εγκλήματος), μέλη της οποίας επισκέφτηκαν το 2011 κουρδικές περιοχές με στόχο να εξετάσουν πώς εφαρμόζονται εκεί στην πράξη οι αρχές της δημοκρατικής αυτονομίας. Αυτό το κείμενο λοιπόν αποτελεί καρπό εκείνης της επίσκεψης και περιλαμβάνει συνεντεύξεις που πήραν τα μέλη της ομάδας.
Στο βιβλίο αυτό, περιγράφονται οι προσπάθειες να χτιστούν οι συμβουλιακές/συνελευσιακές δομές στους δήμους και τις περιφέρειες με βάση τις αρχές τις δημοκρατικής αυτονομίας.
______________________________________________________________________________________________________________________
ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗ ΡΟΖΑΒΑ, από τις εκδόσεις Ευτοπία
Η Ροζάβα μας χρειάζεται, αλλά εμείς χρειαζόμαστε τη Ροζάβα ακόμη περισσότερο. Χρειαζόμαστε ελπίδα, πίστη, έμπνευση και νέες προοπτικές σε έναν συλλογικό αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Ενώ στον δυτικό κόσμο το εξουσιαστικό κράτος και τα δεξιά κινήματα γιορτάζουν την επιστροφή τους, στην περιφέρεια τα τέως αστέρια του νεοφιλελευθερισμού ήδη βαδίζουν προς τον ανοικτό φασισμό. Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και ο Πούτιν βγάζουν τις τελευταίες μάσκες της δημοκρατίας. Αντιμέτωπα με αυτές τις εξελίξεις, τα περισσότερα επαναστατικά κινήματα παραμένουν αδύναμα. Περιθωριοποιημένα και δίχως προοπτική, διασκορπισμένα και αποξενωμένα – ο μοναδικός ρόλος που τους αφήνει το σύστημα είναι να παρατηρούν και να κριτικάρουν. Η Ροζάβα μάς δείχνει έναν τρόπο να υπερβούμε αυτή την παθητικότητα: το να μάθουμε από το κουρδικό κίνημα σημαίνει να οργανωθούμε και να εξαπλώσουμε την επανάσταση.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Η μετάφραση του βιβλίου έγινε από μέλη της ανταλλακτικής κοινότητας Ηρακλείου «Το Κουκί».
Τα έξοδα για την παρούσα έκδοση καλύφθηκαν από τον ολοκληρωμένο Συνεταιρισμό Ηρακλείου (ΟΣΗ), την Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (ΑΔΡΕ) και τις εκδόσεις Ευτοπία.
Όλα τα ΕΣΟΔΑ θα διατεθούν στη Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα και στην Ακαδημία sehid Helin Qerecox.
Kεντρική διάθεση – Ευτοπική Βιβλιοθήκη, Θηβών 353 (2ος όροφος), Αιγάλεω
Εκδόσεις Ευτοπία
______________________________________________________________________________________________________________________
Πώς οι ιδέες του πατέρα μου βοήθησαν τους Κούρδους να δημιουργήσουν μια καινούργια δημοκρατία
της Ντέμπι Μπούκτσιν
από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (από το οποίο θα ενισχύονται και οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο)
Σε αυτό το μικρό κείμενο η κόρη του Μάρεϊ Μπούκτσιν, Ντέμπι κάνει μια σύντομη ανασκόπηση του πως οι ιδέες του πατέρα της επηρέασαν
του Κούρδους και τους βοήθησαν να δημιουργήσουν μια καινούργια και, εν πολλοίς, καινοτόμο δημοκρατία.