Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 14 Οκτωβρίου 2019

Σύνοψη:
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και η Αυτόνομη Διοίκηση πραγματοποίησαν στρατιωτική συμφωνία με τη Συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων. Σε συνέντευξη με αξιωματούχους της Αυτόνομης Διοίκησης, μάθαμε ότι ο συριακός στρατός θα παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων από το Derik μέχρι τη Serekaniye (Ras al Ain) και από το Tal Abyad μέχρι το Manbij. Ο συριακός στρατός δεν θα εισέλθει στο Sere Kaniye ή στο Tel Abyad. Τα θεσμικά όργανα της Αυτόνομης Διοίκησης θα παραμείνουν. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την πρόθεση να απομακρύνει τις δυνάμεις της Τουρκίας από την περιοχή του Αφρίν, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από τις αρχές του 2018. Η είδηση ότι θα επιβληθεί από τη Ρωσία ζώνη απαγόρευσης  πτήσεων είναι ψευδής. Ωστόσο, ρωσικά αεροσκάφη ήρθαν σε σύγκρουση για πρώτη φορά, πάνω από το Minbij. Οι ανθρώπινες απώλειες συνεχίζουν  να αυξάνονται μετά και από τον βομβαρδισμό μιας αυτοκινητοπομπής στις 13/10. Η αυτοκινητοπομπή, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί εκπρόσωποι, κοινοτικοί ηγέτες και δημοσιογράφοι από όλη τη Βόρεια και Ανατολική Συρία, κατευθυνόταν  στο Sere Kaniye για να διαμαρτυρηθούν και να καταγράψουν την εισβολή. Υπάρχουν 12 νεκροί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τοπικών δημοσιογράφων, και τουλάχιστον 73 τραυματίες.

Sere Kaniye
Έντονες μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Sere Kaniye. Η ομάδα μας στο έδαφος λέει: «Σήμερα το πρωί δεν υπήρξαν βομβιστικές επιθέσεις στο Sere Kaniye. Στις 4:00 πμ σήμερα το πρωί τέσσερις ομάδες μαχητών που στηρίζουν τις τουρκικές  δυνάμεις επιτέθηκαν από τα σύνορα. Οι ομάδες αυτές  εμποδίζουν το δρόμο προς την ανατολή και βρίσκονται μέσα στην περιοχή Sinayi (βιομηχανική περιοχή). Μάχες διεξάγονται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Ο δρόμος προς την πόλη Tel Abyad (Δυτικά) είναι επίσης κλειστός. Οι τρεις κύριοι δρόμοι που συνδέουν το Sere Kaniye με άλλες πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας έχουν γίνει στόχοι από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. Οι πιο σοβαρές συγκρούσεις συμβαίνουν στην είσοδο της πόλης στον δρόμο για το Qamishlo. Οι επιθέσεις των τεσσάρων αυτών ομάδων έχουν απωθηθεί». Το πρωί το Sere Kaniye ήταν σχεδόν στα χέρια του SDF. Έντονες συγκρούσεις διεξάγονται στο χωριό Tel Helef στα δυτικά του Sere Kaniye. Σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τον τελευταίο δρόμο από και προς το Sere Kaniye, οι ομάδες τζιχαντιστών που στηρίζονται στις τουρκικές  δυνάμεις  επιτέθηκαν στο χωριό Manajir (20 χλμ. από το Tel Tamer) μεταξύ του Sere Kaniye και του Tel Tamer. Περίπου 300 πολίτες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό. Υπήρξαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των συμμαχικών τουρκικών δυνάμεων και του SDF. Η θέση αυτή θέτει επίσης σε κίνδυνο το τελευταίο ιατρικό σημείο στην περιοχή που έχει η Κουρδική Κόκκινη Ημισέληνος στο Tel Tamer. Από την ομάδα μας στο έδαφος: “Σήμερα, στις 3:00 μ.μ., μια τουρκική αεροπορική επιδρομή έπληξε το χωριό Manajir κοντα στο Tel Tamer. Ο SDF κατάφερε να νικήσει τις τουρκικές δυνάμεις στο χωριό Aras, το οποίο βρίσκεται 20/25 χιλιόμετρα μακριά από το Tel Tamer “.
Άλλες περιοχές

Dirbesiye: Έντονες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Dirbesiye όταν ομάδες τζιχαντιστών αρχισαν να επιτίθενται στην πόλη υπό την κάλυψη βομβαρδισμών από την Τουρκία. Στόχος τους επίσης ήταν το χωριό Shatal δυτικά του Dirbesiye στο δρόμο προς το Sere Kaniye. Η Τουρκία έχει σαν στόχο χωριά κατά μήκος του δρόμου και ελεύθεροι σκοπευτές των τουρκικών συμμαχικών δυνάμεων πυροβολούν αμάχους.

Tel Abyad:
Μέχρι το πρωί  η πόλη ήταν ακόμη στα χέρια των τζιχαντιστικών δυνάμεων της Τουρκίας. Το απόγευμα οι SDF εφόρμησαν σε διάφορα μέτωπα ταυτόχρονα και ανάκτησαν το χαμένο έδαφος γύρο από την πόλη. Τελευταίες πληροφορίες λένε πως τα χωριά και οι πόλεις δυτικά και ανατολικά από το Tel Abyad έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών τις Τουρκίας.
Manbij: Δυνάμεις του Συριακού καθεστωτικού στρατού μπήκαν στην πόλη μετά την συμφωνία μεταξύ των SDF και της Συριακής κυβέρνηση. Το απόγευμα οι δυνάμεις των τζιχαντιστών τις Τουρκίας ξεκίνησαν να επιτίθενται στα χωριά δυτικά της πόλης και του ποταμού Sajur. Το στρατιωτικό συμβούλιο του Manbij μαζί με τις καθεστωτικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση. Σύμφωνα με μάρτυρες ρωσικά μαχητικά πετούσαν συνεχώς στην περιοχή. Υπήρξαν αναφορές πως κάποιο από αυτά έπληξε τις δυνάμεις των τζιχαντιστών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στο χωριό Al-Farat. Στην επαρχία της Jarablus  συγκεντρώθηκαν μεγάλες δυνάμεις τζιχαντιστών που φαίνεται να σηματοδοτεί προετοιμασία για επίθεση σε Kobani και Minbij.
Μετά την συμφωνία μεταξύ των SDF και της Συριακής κυβέρνηση δυνάμεις του Στρατού του καθεστώς μπήκαν σε  Raqqa, Tabqa, Ain issa, Tel Tamer, Manbij και Kobane και εγκατέστησαν στρατιωτικές βάσεις.

ISIS:
Υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των SDF και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εντός του καταυλισμού  του Ain issa που ξεκίνησε να μεταφέρεται αλλού. Οι πληροφορία πέρασε μέσω κρατούμενων γυναικών και η απόδραση άρχισε. Η μαζική απόδραση τζιχαντιστικών οικογενειών την13η του Οκτώβρη επιβεβαιώνεται. Η παρουσία κρυφών πυρήνων του Ι.Κ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό. Οι SDF προέβησαν σε συλλήψεις ενός κρυφού πυρήνα δυτικά του Dirbe Spiye.
Ανθρωπιστική κρίση
Την 14η του Οκτώβρη όλες οι διεθνείς ΜΚΟ έχουν αποσύρει το διεθνές προσωπικό τους. Όλοι οι καταυλισμοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στους οποίους κρατούνται οικογένειες του Ι.Κ., τροφοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικες ΜΚΟ (κατά βάση η κουρδική ερυθρά ημισέληνος) και από μια ελάχιστη παρουσία του ΟΗΕ. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εγκατέλειψε το Qamishlo, όπως τα περισσότερα από τα διεθνή ΜΜΕ που έφυγαν με το άκουσμα της προώθησης των  καθεστωτικών δυνάμεων προς τα Τουρκικά σύνορα λόγω της στρατιωτικής συμφωνίας. Ο καταυλισμός του Ain issa εκκενώνεται λόγω του βομβαρδισμού του από το πυροβολικό και τις επιθέσεις των τζιχαντιστικών συμμοριών. Πηγές μας αναφέρουν πως το νοσοκομείο του Tel Tamer που νοσήλευε τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους από το Sere Kaniye, έχει μεταφερθεί στη Hasakah λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών.

Ο τελευταίος υπολογισμός των θυμάτων ήταν από αυτό το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διευθυντή του υπήρχαν 75 νεκροί πολίτες και 450 τραυματίες, συμπεριλαμβανημένων των θυμάτων του κομβόι από το Sere Kaniye. Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν 250.000 εκτοπισμένοι μέχρι τώρα στη Βόρεια Ανατολική Συρία.
Πηγή:Rojava Information Center
Μετάφραση: Πρωτοβουλία για την διεθνιστική αλληλεγγύη και Hevalen-gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.