Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία 12 Οκτωβρίου 2019

Γενική εικόνα 

Την τρίτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Βορειοανατολική Συρία παρατηρήθηκαν κρίσιμα επίπεδα μετανάστευσης, θανάτων και τραυματισμών. Η ομάδα μας στο Til Temir και Sere Kaniye έχει δει άγριες μάχες και βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από το Sere Kaniye. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα χωριά γύρω από το SereKaniye και Tel Abyad. Η Τουρκία έχει αρχίσει να πλήττει την πόλη του Kobane. Σύμφωνα με τις πηγές μας στο έδαφος και οι δύο πόλεις Sere Kaniye και Tel Abyad εξακολουθούν να κατέχονται από το SDF, ενώ τα γύρω χωριά αλλάζουν συχνά χέρια. Μια δυνητικά σημαντική νέα εξέλιξη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στο Deir-ez-Zor, καθώς και ο τουρκικός βομβαρδισμός ενός αμερικανικού στρατιωτικού σημείου στο Kobane. Στο Qamishlo, γίναμε μάρτυρες των συνεπειών του  βομβαρδισμού ενός εργοστασίου αρτοποιίας αλλά και  οικισμών. Το πυροβολικό χτύπησε  μια φυλακή στο Kobane και δύο στο Qamishlo, που κρατούν κρατουμένους του ISIS. 5 κρατούμενοι διέφυγαν από μία από τις φυλακές του Qamishlo. Οι τοπικές μας επαφές από ενώσεις των διαφόρων  εθνικοτήτων και θρησκειών που υπάρχουν στη Βορειοανατολική Συρία (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Άραβες, Αρμένιοι, Ασσύριοι και άλλοι) αντιτίθενται στην εισβολή, ιδιαίτερα μετά την τουρκική επίθεση σε χωριά που κατοικούν οι Συριακοί Χριστιανοί και οι Γεζίντη γύρω από το Tirbespiye. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί και φορείς παγκοσμίως τάσσονται  ενάντια στην επίθεση, με την Αμερική να απειλεί με αυστηρές κυρώσεις, ειδικά εάν πληγούν οι μειονοτικές εθνοτικές ομάδες ή εάν διαφύγουν οι κρατούμενοι του ISIS.

Sere Kaniye και Tel Abyad

Οι πιο έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Τουρκίας και του SDF στο έδαφος της Βορειοανατολικής Συρίας γίνονται στην περιοχή Sere Kaniye και Tel Abyad. Στο Sere Kaniye και τα χωριά  γύρω από την πόλη άλλαζαν χέρια μεταξύ των τζιχαντιστών της τουρκίας και των SDF όλη την ημέρα. Οι Τουρκικές δυνάμεις ήταν παρόντες στο έδαφος της Συρίας καθώς ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τα πυρά και τις αεροπορικές επιδρομές στις επίδικες περιοχές. Η ομάδα μας στην περιοχή αναφέρει ότι η Τουρκία στοχεύει  πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη και το νοσοκομείο βγήκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας των όλμων και των αεροπορικών επιθέσεων.  Μιλώντας στους ανθρώπους στο  Sere Kaniye, οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να πάρουν κανένα μέρος της πόλης και τα περισσότερα των περιβαλλόντων χωριών έχουν επανέλθει στον έλεγχο SDF. Νωρίς το πρωί τα χωριά Salihiye και Esidiye στο δρόμο μεταξύ Sere Kaniye και Til Temir βομβαρδίστηκαν από αεροπλάνα. Η αραβική πόλη Tel Abyad έγινε στόχος έντονων επιθέσεων από την Τουρκία και εκκενώθηκε από αμάχους.  Το Tel Abyad είναι υπό τον έλεγχο των SDF και σύμφωνα με πηγές οι τουρκικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν αξιόλογο έδαφος. Ωστόσο, τρεις ημέρες πυρά πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών οδήγησαν στην αναγκαστική εκκένωση σχεδόν ολόκληρου του άμαχου πληθυσμού της περιοχής αυτής.

Kobane

Η Τουρκία άρχισε να πλήττει την πόλη του Kobane για πρώτη φορά στις 11:00. Όπως σε όλες τις άλλες πόλεις και τα χωριά το βαρύ πυροβολικό οδήγησε τους ανθρώπους να φύγουν από την περιοχή, αλλά ειδικά  στο Kobane μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνήθηκε να φύγει και προχώρησε σε διαμαρτυρία μπροστά από τα  κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Συνασπισμού. Το Kobane καταλήφθηκε από το ISIS το 2014, αναγκάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη, οπότε ο πληθυσμός αντιμετωπίζει ξανά την φυγή και την  καταστροφή των σπιτιών του μετά από μόλις πέντε χρόνια. Τη νύχτα το Τουρκικό πυροβολικό στόχευσε δύο φυλακές όπου κρατιούνται μέλη του ISIS κοντά σε μια σημαντική στρατιωτική βάση του  συνασπισμού. Πηγές στο Kobane αναφέρουν ότι μετά την επίθεση  δύο ελικόπτερα συνασπισμού και ένα αεροπλάνο απογειώθηκαν από τη βάση. Ο Brett McGurk επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έβαλε κατά δηλωμένου στρατιωτικού φυλακίου των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, παρά τη γνώση της ακριβής τοποθεσίας του.

Qamishlo

Το Qamishlo αντιμετώπισε και πάλι πυρά από το βαρύ πυροβολικό όλη την ημέρα και μιλήσαμε με ανθρώπους που ζούσαν στο Qidurbek και Zeytunyiah, δύο γειτονιές που βιώνουν τους βαρύτερους  βομβαρδισμούς. Μιλήσαμε με την οικογένεια ενός παιδιού ηλικίας 12 ετών που σκοτώθηκε από τα πυρά και μια οικογένεια που είναι η μόνη που παρέμεινε στη γειτονιά τους όπου όλοι οι άλλοι έχουν φύγει. Τουρκικά πυρά στόχευσαν δύο φυλακές (Ναβκούρ και Τζέρκιν) όπου κρατιούνται μέλη του ISIS  και ένα εργοστάσιο αρτοποιίας. Ελλείψεις ψωμιού παρατηρούνται σε όλη την πόλη. Στις 5:00 μ.μ. ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Qamishlo έγινε στόχος επίθεσης την οποία ανέλαβε το ISIS. Στις 3:00 π.μ. οι πολίτες του Qamishlo αιφνιδιάστηκαν και φοβήθηκαν από τον ήχο από αεροπλάνα, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι ήταν αεροσκάφη του  Συνασπισμού.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές συγκρούσεων στο Deir-ez-Zor, αλλά η κατάσταση παραμένει ασαφής. Το SDF ισχυρίζεται ότι δέχθηκαν επίθεση από τις ιρανικές δυνάμεις στο Deir-ez-Zor, αλλά μπορέσαμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει κάποια στρατιωτική δραστηριότητα. Υπήρξε συνεχιζόμενος βομβαρδισμός των φυλακών Navkur και Jirkin στο Qamishlo, σε δύο φυλακές κοντά στο Mashtenur στο Kobane και μια επίθεση αυτοκτονίας έξω από τη φυλακή Ghuwairan στο Hasakah – Και οι πέντε εγκαταστάσεις κρατούν κρατούμενους του ISIS. Καθώς οι SDF μετέφεραν 5 κρατούμενους υψηλού κύρους από τη φυλακή του Navkur σε μια ασφαλέστερη εγκατάσταση, η περιοχή βομβαρδίστηκε ξανά  και οι φυλακισμένοι ήταν σε θέση να ξεφύγουν από την πόλη Qamishlo.

 

Ισλαμικό Κράτος

Οι γυναίκες στο στρατόπεδο Al Hol έκαναν άλλη μια εξέγερση (προηγούμενη στις 9 Οκτωβρίου), επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και έβαλαν φωτιές. SDF και Asayish (δυνάμεις ασφαλείας) εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ότι ο κίνδυνος του ISIS να εκμεταλλευθεί αυτή τη μειωμένη ικανότητα είναι σοβαρός. Αρκετές δραστηριότητες του ISIS  εμποδίστηκαν.

 

Ανθρωπιστική κρίση

Η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία, παρόλο που στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφεραν να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν την εισβολή. Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Ανθρώπινων Αναγκών των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει τον αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων από τις πρώτες δύο ημέρες της σύγκρουσης ως 191.069 – ο αριθμός πιθανώς υπερβαίνει τώρα τις 200.000. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Ain Issa, Raqqa, Til Tamir ή Hasakah.  Η συνοριακή διέλευση του Semalka συνεχίζει να είναι γεμάτη, μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταφέρνουν να περάσουν. Το στρατόπεδο προσφύγων Mabruka,το οποίο στεγάζει 3.776 εσωτερικά εκτοπισθέντες (το 63% των οποίων είναι παιδιά) εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Areesha νότια της πόλης Hasakah. Η ομάδα μας αναφέρει πως η κίνηση των ασθενοφόρων μέσα και έξω από το Sere Kaniye από Τούρκους σκοπευτές και το πυροβολικό. Αυτό το πρωί, στις 7:00 π.μ.  ένα ασθενοφόρο από την Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο  καταστράφηκε εν μέρει και ο οδηγός τραυματίστηκε. Η πρόσβαση στο νερό σε ορισμένες περιοχές της περιοχής Hasakah είναι κρίσιμη λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών των εγκαταστάσεων ύδρευσης,  έλλειψη νερού αναφέρθηκε στα νοσοκομεία της περιοχής.

 

Καταμέτρηση θυμάτων

Η Κουρδική ερυθρά ημισέληνος αναφέρει ότι στις 9 Οκτωβρίου υπήρξαν 3 θύματα αμάχων  και στις 10 Οκτωβρίου υπήρξαν 8 θάνατοι πολιτών και 3 στις 11 Οκτωβρίου.  Δεν έχουμε άλλους αξιόπιστους αριθμούς και θα διερευνήσουμε περαιτέρω.

Πηγή – Rojava Information Center

Leave a Reply

Your email address will not be published.