Αναφορά σχετικά με την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, 11 Οκτωβρίου 2019

Γενική εικόνα: Στις 10 Οκτωβρίου 2019, τη δεύτερη ημέρα της απόπειρας κατοχής της Βορειοανατολικής Συρίας, η Τουρκία συνεχίζει αδιακρίτως να βομβαρδίζει  σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος των συνόρων, από το Βόρειο Χαλέπι μέχρι το Derik. Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επίγειες εισβολές επικεντρώθηκαν γύρω από το Sere Kaniye (Ras Al-Ayn) και το Tel Abyad (Gire Spi). Επίγειες εισβολές επιχειρήθηκαν επίσης στα ανατολικά ως την πόλη Dirbesiye. Η Τουρκία έχει κάνει τις πιο σημαντικές εισβολές στα χωριά δυτικά του Sere Kaniye, έχει περικυκλώσει σχεδόν όλη την πόλη και έχει κόψει την πρόσβαση σε αυτή. Οι πολίτες και οι στρατιωτικές δυνάμεις του SDF παραμένουν στο εσωτερικό της Sere Kaniye, προσπαθώντας να αποκρούσουν την τουρκική κατοχή. Τμήματα του συνοριακού τοίχου έχουν αφαιρεθεί από τις τουρκικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων. Μια ανησυχητική τάση είναι η αυξανόμενη στόχευση αμάχων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του νοσοκομείου του Sere Kaniye (με πυροβολισμούς ή αεροπορικές επιδρομές ),  σε διαδηλώσεις στο Tel Abyad, βομβαρδισμός μιας συνοδείας κυβερνητικών αξιωματούχων στο δρόμο μεταξύ Tel Abyad και Raqqa, η στόχευση των εγκαταστάσεων ύδρευσης στην περιοχή Hasakah και οι πετρελαϊκές υποδομές στο Rimelan.

 

Sere Kaniye

Η βαρύτερη επίθεση έχει επικεντρωθεί στο Sere Kaniye (Ras Al-Ayn). Μετά τις αεροπορικές επιδρομές το πρωί η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα δυτικά του Sere Kaniye και οι δυνάμεις των τζιχαντιστών άρχισαν να καταλαμβάνουν τα κενά χωριά δυτικά του Sere Kaniye, τα οποία ο πληθυσμός τα εγκατέλειψε μετά από τις επιθέσεις. Οι βαρύτατες μάχες στα χωριά διήρκεσαν όλη την ημέρα. Τη νύχτα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είχε καταλάβει 11 χωριά, περικυκλώνοντας την Sere Kaniye από τρεις πλευρές, βομβαρδίζοντας την πόλη με αεροσκάφη. Μόνο ο δρόμος προς το Hasakah παραμένει ανοιχτός όπου Τούρκοι σκοπευτές πυροβολούν, τραυματίζοντας επίσης αμάχους καθώς διαφεύγουν. Αεροπλάνα έχουν επίσης χτυπήσει αυτό το δρόμο. Ορισμένες από τις βαρύτερες μάχες έγιναν γύρω από το χωριό Til Helef. Στο Sere Kaniye εξακολουθούν να υπάρχουν πολίτες και το SDF υπερασπίζεται την πόλη. Το νοσοκομείο του Sere Kaniye δέχτηκε επίθεση και πλέον δεν λειτουργεί – δεν είναι σαφές εάν οφείλεται σε βομβαρδισμούς ή αεροπλάνα. Έξι πολίτες σκοτώθηκαν στο Sere Kaniye από τις τουρκικές δυνάμεις.

 

Tel Abyad

Το Tel Abyad αποτέλεσε επίσης το στόχο των βαρύτατων αεροπορικών βομβαρδισμών και προσπαθειών για επιδρομές από το έδαφος. Οι αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού συνεχίστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπήρξε επίσης ο βομβαρδισμός μιας διαδήλωσης στο Tel Abyad.

 

Άλλες περιοχές

Dirbesiye: Η Τουρκία προσπάθησε να εισβάλει από το έδαφος σε συνδυασμό με το βομβαρδισμό. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στο Dirbesiye. Υπήρξαν επίσης επιθέσεις στο δρόμο μεταξύ Dirbesiye και Hasakeh.

 

Qamishlo: Υπήρξαν συνεχιζόμενες βαρύτατες επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες συνοικίες στο Qamishlo. Μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, και ένα νεαρό κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά. Υπήρξε επίσης βομβαρδισμός του Amude, μια μικρή πόλη κοντά στο Qamishlo. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και στις δύο αυτές πόλεις, πολλοί έχουν φύγει.

 

Derik (Al-Malikiyah) Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχαν πτήσεις από στρατιωτικά αεροσκάφη, εντατικοί βομβαρδισμοί σε χωριά γύρω από το Derik και πυρά που ανταλλάσσονταν στα σύνορα. Τουλάχιστον ένα χωριό εκκενώθηκε.

 

Kobane: Υπήρξαν επιθέσεις σε πολλά χωριά δυτικά του Kobane. Οι τουρκικές τζιχαντιστικές δυνάμεις που είχαν την έδρα τους στη Jarablus πριν από την εισβολή έχουν αρχίσει τις επιθέσεις. Αυτό ανάγκασε τους ανθρώπους να φύγουν προς την Ain Issa.

 

Manbij: Τουρκικές τζιχαντιστικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Manbij. Οι επιθέσεις απαντήθηκαν από το τοπικό στρατιωτικό συμβούλιο.

 

Η ανθρωπιστική κρίση ξεδιπλώνεται

Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά και τις πόλεις κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής, κυρίως προς  την ασφάλεια στη Raqqa και το Hasakeh, καθώς και να  διασχίσουν τα σύνορα στη Semalka προς την κουρδική περιοχή του Ιράκ. Οι διεθνείς ΜΚΟ έχουν αρχίσει να εκκενώνουν το προσωπικό τους, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστο προσωπικό και πολύ μειωμένες υπηρεσίες. Η διοίκηση του στρατοπέδου του Al Hol (πληθυσμός 68.600), όπου κρατούνται δεκάδες χιλιάδες ISIS από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες ξένες χώρες δήλωσε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν ΜΚΟ που να παραμένουν στο στρατόπεδο.

Σύμφωνα με μια αναφορά της κουρδικής ερυθράς ημισέληνος, υπάρχουν 12 πολίτες που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων παιδιά και 33 τραυματίες τις τελευταίες δύο ημέρες. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν αργότερα τη νύχτα στο Dirbesiye.

 

Το ISIS και η αναζωπύρωση της παρουσίας τζιχαντιστών στις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής.

Όπως προβλεπόταν, το ISIS και άλλες ομάδες της τζιχάντ χρησιμοποιούν την τουρκική εισβολή ως ευκαιρία για επιθέσεις και για κατάκτηση εξουσίας, έγιναν μια επίθεση του ISIS κατά των δυνάμεων του SDF στο Deir ez Zor, αναφορές για απαγωγές, βασανισμούς και δολοφονία δύο ανδρών στο Deir ez Zor και μια έκρηξη μοτοσικλέτας στο Al Bab. Η παρουσία τζιχάντιστικών ομάδων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων έχει επιβεβαιωθεί, συμπεριλαμβανομένου του Sham Front μεταξύ αυτών και ο πρώην ηγέτης του ISIS Rami Dahsh. Παρουσία έχουν και ομάδες όπως ο Al Hamza Division, Shield of Hasekeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.