Riseup4Rojava: Συγκεντρωτικό δράσεων ενόψει του διεθνούς καλέσματος 6&7 Σεπτέμβρη

ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ-ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ-ΔΙΑΤΑΡΑΣΟΥΜΕ

Ιστορικό και γενική εικόνα: Διεθνείς Ημέρες Δράσεις της καμπάνιας “Riseup4Rojava” στις 6&7 Σεπτεμβρίου 2019.

Από τις αρχές του Ιουλίου, η καμπάνια “Riseup4Rojava” κινητοποιείται για διεθνείς ημέρες δράσεις στις 6&7 Σεπτεμβρίου. Με κεντρικό σύνθημα «Αποκλείουμε, Καταλαμβάνουμε, Διαταράσσουμε» έχει καλέσει σε πολύμορφες δράσεις ενάντια σε εταιρείες άμυνας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους που βγάζουν κέρδος από τον πόλεμο, οι οποίοι στηρίζουν το τουρκικό φασιστικό κράτος και τα επεκτατικά τους σχέδια στο Κουρδιστάν , στέλνοντας όπλα ή μέσω επενδύσεων.

Το “Riseup4Rojava” με αυτοπεποίθηση ανακοινώνει : «Θα καταλάβουμε, θα διαταράξουμε και θα μπλοκάρουμε μέρη στις χώρες μας τα οποία συνεργάζονται στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά με τον τουρκικό φασισμό».

Η καμπάνια επίσης αναφέρεται στον Γερμανό διεθνιστή Andrea Wolf. Ο αντάρτης – μαχητής Andrea Wolf, ο οποίος “έπεσε” στην μάχη ενάντια στο τουρκικό κράτος το 1998, έκανε μία δήλωση σε ένα γράμμα γραμμένο στα βουνά του Κουρδιστάν την 1 Μάη 1997: «Εύχομαι να υπήρχαν κινήματα στις μητροπόλεις που θα επιτίθονταν σε αυτόν τον πόλεμο κάνοντάς τον αδύνατο. Απλά κόψτε τον ανεφοδιασμό».

Ένα απόσπασμα από το κάλεσμα για τις ημέρες δράσεις αναφέρει: «Από τότε 22 χρόνια έχουν περάσει. 22 χρόνια στα οποία αμέτρητοι άνθρωποι στον Κουρδιστάν και την Τουρκία βομβαρδίστηκαν, και εκτελέστηκαν από όπλα του ΝΑΤΟ και των δυτικών κρατών. 22 χρόνια στα οποία εταιρείες όπως η Rheinmetall, η Lockhead Martin, η Leonardo και η SAAB και τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Γερμανική Τράπεζα, κέρδισαν δισεκατομμύρια από τον θάνατο, την δυστυχία και τον αφανισμό των ανθρώπων. 22 χρόνια στα οποία ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να πυροβολεί και το ΝΑΤΟ και τα Δυτικά κράτη προμηθεύουν τα πυρομαχικά».

Το κάλεσμα συνεχίζει: «Επειδή ο πόλεμος στο Κουρδιστάν δεν ξεκινάει κάπου αλλά στο κατώφλι μας. Ξεκινάει στα εργοστάσια πυρομαχικών και τα οπλοστάσια, στα γραφεία των τραπεζών και των πολιτικών κομμάτων, και στα συνέδρια και τις συναντήσεις των υποκριτικών κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ».

Το ευρύ πεδίο των προγραμματισμένων διαμαρτυριών και των αμοιβαίων παραπομπών πέρα από τα εθνικά σύνορα, φαίνεται στις ποικίλες προετοιμασίες για τις Ημέρες Δράσεις και αντανακλά τον διεθνή χαρακτήρα της καμπάνιας “Riseup4Rojava”.

Οι προσκείμενες οργανώσεις στην καμπάνια σχεδιάζουν τις ακόλουθες κινητοποιήσεις:

Μεγάλη Βρετανία: Αντίσταση ενάντια στην έκθεση όπλων DSEI.

«Αν κινητοποιηθούμε ενάντια στην DSEI, η Άννα θα είναι στις καρδιές μας».

Στο Λονδίνο, η Plan C και το Δίκτυο Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν θα κινητοποιηθούν ενάντια στην έκθεση όπλων “DSEI”, ως μέρος της πλατφόρμας #stopDSEI. Κάθε 2 χρόνια η DSEI μετατρέπει το Λονδίνο σε ένα ενιαίο κατάστημα για το κεφάλαιο και για παγκόσμιες πράξεις βίας και συχνά διευκολύνει τις πωλήσεις παράνομου οπλισμού κάτω από την ομπρέλα διεθνών συνθηκών. Η Anna Campbell (S. Helin Qerecox) συμμετείχε στις κινητοποιήσεις “#stopDSEI” το 2015. Όσο Τούρκοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν συμβόλαια για τα F-16 κατά την διάρκεια της έκθεσης, η Anna και οι σύντροφοί της δολοφονήθηκαν στις 15 Μάρτη 2018, τις τελευταίες μέρες της φασιστικής και ιμπεριαλιστικής εισβολής στο Αφρίν.

Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, η “#stopDSEI Ημέρα Κλίματος” θα λειτουργήσει εργαστήρια για την κοινωνική οικολογία και το οικοσοσιαλιστικό παράδειγμα του ελευθεριακού κινήματος του Κουρδιστάν. Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, μια μαχητική διαδήλωση θα εκφράσει την αλληλεγγύη της με την επανάσταση των γυναικών στη Rojava.

«Ως διεθνιστές θα σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα στις κοινότητες που συσπειρώνονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στην έκθεση όπλων “DSEI”. Θα διαμαρτυρηθούμε μαζί με Παλαιστίνιους ενάντια στην παρουσία της Ισραηλινής Αμυντικής Βιομηχανίας στην έκθεση και ενάντια στην συνεχιζόμενη έγκριση για εξαγωγή όπλων στον Ισραήλ. Και επίσης δίπλα στον αγώνα του Μπαχρέιν και της Υεμένης για να σταματήσει η εξαγωγή όπλων από την Βρετανία στην Σαουδική Αραβία», δήλωσαν οι οργανωτές.

Σουηδία: Διαμαρτυρίες ενάντια στην SAAB, SCANIA και SSAB.

Στην Σουηδία, οι “Επιτροπές της Rojava στη Σουηδία” και η “Allt At Alla” (όλα για όλους) κινητοποιούνται για φρουρούμενες γραμμές που θα λάβουν χώρα σε αρκετές πόλεις ταυτόχρονα. Θα στηθούν έξω από τα εργοστάσια και τα κέντρα επιχειρήσεων από τους 3 κύριους εξαγωγείς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, την SAAB, την SCANIA και την SSAB. Ο στόχος είναι βρίσκονται σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται και σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται με σκοπό να ενημερώσει τους υπαλλήλους και τους πελάτες για την στήριξη που παρέχει η διοίκηση της επιχείρησης στον Ερτογάν και τις τζιχαντιστικές συμμορίες του, για να δυναμώσει η αντίσταση ενάντιά του.

Καταλονία: Πόλεμο στον πόλεμο

Στην Καταλονία, η “Διεθνείς Επιτροπή Αντίστασης”, μια συνεργασία των κύριων Καταλανικών οργανώσεων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις “CNT” και “CGT”, το “Κίνημα Νεολαίας του Αρράν” και η “Δομή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν -“πλατφόρμα” AZADI”, καλούνε για αντίσταση στους δρόμους ενάντια στο σύμπλεγμα εταιριών της Ισπανικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία εξάγει αεροπλάνα, πολεμικά πλοία, ραντάρ και πυραύλους στο φασιστικό καθεστώς του AKP-MHP. Επίσης θα υπάρξει δημόσια εκδήλωση και φόρουμ συζήτησης με εκπροσώπους καταπιεσμένων λαών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πολεμάνε ενάντια στον αποικιοκρατικό και ιμπερεαλιστικό πόλεμο.

Ελβετία: Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός όσο αναφορά τον πόλεμο.

Το Ελβετικό Δίκτυο Αντίστασης “fight4rojava” και η “Επαναστατική Δομή Ελβετίας” δήλωσαν: «Ο πολιτικός στόχος και η βάση από όλες τις καμπάνιες είτε είναι η “Day X” ή οι Ημέρες Δράσεις ή μελλοντικές καμπάνιες, είναι να επικεντρωθούν στις δυνάμεις στις δικές τους χώρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή, την Rojava και τα βουνά».

Κατά την διάρκεια των επερχόμενων ημερών δράσεις, οι ελβετικές οργανώσεις θα ακολουθήσουν την έκκληση να αναγείρουν μπλόκα μπροστά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 6 του Σεπτέμβρη. Διάφορα μέρη είναι πιθανοί στόχοι. Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, μια πανελβετική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλεία στις 3μμ, όπου όλες οι δυνάμεις (το Επαναστατικό Κίνημα Ελβετίας και τουρκικά και κουρδικά κινήματα) θα ενωθούν και θα καταλάβουν τους δρόμους.

Γερμανία: Αφοπλίστε την Rheinmetall!

Από της 1 μέχρι της 9 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη κατασκήνωση θα γίνει στην Γερμανία ενάντια στον μιλιταρισμό και ιδιαίτερα ενάντια στην γερμανική κατασκευαστική όπλων Rheinmetall, η οποία οργανώνεται από ένα μεγάλο φάσμα επαναστατικών ομάδων, αριστερών οργανώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολίτες της κοινωνίας. Οργανώσεις της καμπάνιας “Riseup4Rojava” όπως η φεμινιστική καμπάνια “Παλεύουμε Μαζί”, η “Ριζοσπαστική Αριστερά Βερολίνου”, “Αριστερή Παρέμβαση” και το “Εγκληματικό Σκηνικό Κουρδιστάν”, επίσης συμμετέχουν στις προετοιμασίες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου το εργοστάσιο της Rheinmetall στο Unterlüß , Κάτω Σαξονία, θα μπλοκαριστεί και στις 7 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη διαδήλωση θα γίνει στο Unterlüß. Επιπλέον θα υπάρχουν διάφορα σεμινάρια όσο αναφορά τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις και την επανάσταση στο Κουρδιστάν.

Και στο Μόναχο επίσης, διαμαρτυρίες ενάντια στην γερμανοτουρκική αδελφοσύνη τον όπλων θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ως μέρος της καμπάνιας. Ο στόχος της κινητοποίησης είναι το μεγάλο υποκατάστημα της Μερσεντές στο Μόναχο. Η Μερσεντές εφοδιάζει το καθεστώς του Ερτογάν με στρατιωτικά οχήματα. Οχήματα της Μερσεντές χρησιμοποιούνται στον πόλεμο ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό της Τουρκίας, στο Κουρδιστάν και τη Συρία.

Ελλάδα: Ο τουρκικός φασισμός είναι απειλή για ολόκληρη την περιοχή!

Ακτιβιστές στην Ελλάδα κινητοποιούνται με διαδηλώσεις και άλλα γεγονότα ως κομμάτι της καμπάνιας #Riseup4Rojava και των Διεθνών Ημερών Δράσεις και στις 6&7 Σεπτεμβρίου σε 4 κύριες πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Κομοτηνή. Από την μια, οι δράσεις σκοπεύουν να είναι μία έκφραση αλληλεγγύης στους ανθρώπους της βορειοανατολικής Συρίας και από την άλλη να δώσουν έμφαση στον τουρκικό φασισμό, του οποίου ο σοβινισμός θέτει μία απειλή σε ολόκληρη την περιοχή.

Ιταλία: Από το NO-TAV μέχρι την Rojava ενώστε τους αγώνες.

Στην Ιταλία η παγκόσμια καμπάνια “riseup4rojava” παρουσιάστηκε στο “Val de Susa” ως μέρος της μεγάλης κατασκήνωσης διαμαρτυρίας NO-TAV. Το NO-TAV είναι ένα κύριο ιταλικό κίνημα διαμαρτυριών το οποίο αναδύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90’, ενάντια στην κατασκευή τρένων υψηλών ταχυτήτων και αποδόσεων (TAV).

Το NO-TAV είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά “μέτωπα” ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την λογική εκμετάλλευσης του καπιταλισμού. Στην “Val de Susa” o τοπικός αγώνας έχει συνδεθεί για χρόνια με παγκόσμια κινήματα.

Κολεκτίβες από διάφορες ιταλικές πόλεις συμμετείχαν σε μία εκδήλωση για την καμπάνια “riseup4rojava” στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας και αποφασίστηκε από κοινού να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για τις διεθνείς ημέρες δράσεις 6&7 Σεπτέμβρη. Συμφωνήθηκε επίσης να συμπεριλάβουν στις δράσεις το μνημόσυνο του αντάρτη Lorenzo Orsetti ο οποίος “έπεσε” στη Rojava.

Από τότε προετοιμασίες γίνονται σε πολλές ιταλικές πόλεις με σκοπό την αποκάλυψη και την κατάδειξη της συνεργασίας του ιταλικού κράτους και των ιταλικών εταιρειών με την τουρκική κυβέρνηση, όπως η Leonardo και η τράπεζα Unicredit. Η Leonardo παράγει τα πολεμικά ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ. Αυτά τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή στο Αφρίν.

Παγκόσμια: Μικρές και μεγάλες καμπάνιες σε άλλες χώρες.

Στην Γαλλία, ομάδες στο Παρίσι και την Λυών, οργανώνονται για δράσεις σχετικά με την καμπάνια τον Σεπτέμβρη. Αφίσες και πανό θα υπάρχουν και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην σύνοδο κορυφής G7 στη χώρα των Βάσκων.

Στην Βραζιλία ακτιβιστές κινητοποιήθηκαν με αφίσες στις πόλεις: Μπέλο Ηοριζόνται, Πόρτο Αλέγκρε, Μπραζίλια, Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάο Πάολο. Ετοιμάζουν διαδήλωση στις 6 Σεπτέμβρη.

Στο ΚεμπέκΚαναδά, ομάδες ακτιβιστών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τις Ημέρες Δράσεις ενάντια στην τοπική πολεμική βιομηχανία στις 6 Σεπτέμβρη.

Πάρε Μέρος! Η καμπάνια καλεί για παγκόσμια συμμετοχή στις ημέρες δράσεις και στην προετοιμασία δημιουργικών δράσεων. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες τους ζητείται από τους οργανωτές των “Ημερών Δράσεις” να δράσουν αυτόνομα στις δικές τους χώρες, πόλεις, κοινότητες, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες δράσεις.

Όπως είπε και ο Lorenzo “Orso” Orsetti (S.Tekoser Piling) ιταλός διεθνιστής ο οποίος “έπεσε” στην τελευταία μεγάλη μάχη ενάντια στο ISIS: «Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μία σταγόνα. Προσπάθησε να γίνεις αυτή η σταγόνα».

μετάφραση: https://utopia-ad.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published.