Ενημέρωση 4 Αυγούστου – ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι σοβαρή, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για εφησυχασμό. Ο τουρκικός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του. Οι αναγνωριστικές πτήσεις από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακούγονται συνεχώς, τα χαρακώματα επεκτείνονται στα σύνορα, τα Howitzer είναι οπλισμένα και το πυροβολικό είναι σε ετοιμότητα.

Στις 3 Αυγούστου συνεδρίασε στην Άγκυρα το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) που είναι αρμόδιο για την πολιτική ασφαλείας και έχει κεντρικό ρόλο στην απόφαση για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μόνιμα μέλη του είναι:

Πρόεδρος: Recep Tayyip Erdoğan, Πρωθυπουργός: Binali Yıldırım, Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Fikri Işık, Υπουργός Εξωτερικών: Mevlüt Çavuşoğlu, Αρχηγός ΓΕΣ: Hulusi Akar, Στρατηγός Πεζικού: Salih Zeki Çolak, Στρατηγός Ναυτικού: Admiral Bülent Bostanoğlu, Στρατηγός Αεροπορίας: Abidin Ünal και Γενικός Διοικητής Αστυνομίας: Yaşar Güler.

Τον Ιανουάριο του 2018 η εισβολή στο Αφρίν άρχισε 8 μέρες μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου αυτού. Ο Τούρκος υπουργός άμυνας ήταν ξεκάθαρος: “Αν η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε τη ζώνη ασφαλείας μόνοι μας”. Στην συνεδρίαση ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές σε ένα “ειρηνευτικό διάδρομο”.

Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε κρίση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για να βγει από αυτή τη δυσμενή θέση, η Τουρκία ψάχνει να βρει συγκατάθεση σε διεθνές επίπεδο για να προχωρήσει στην κατοχή της υπόλοιπης Βόρειο-Ανατολικής Συρίας. Η Άγκυρα πρέπει να ελιχθεί ανάμεσα στα συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν, του Συριακού καθεστώτος της Δαμασκού και του Νατοϊκού της συνεταίρου ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει ακόμη την άδεια τους για άλλη μια εισβολή στη Συρία. Οι εντάσεις και οι αντιφάσεις μεταξύ των διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μπορούν παρόλα αυτά να οδηγήσουν σε μια δραματική αλλαγή της κατάστασης ανά πάσα στιγμή και είναι προφανές πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την κατάσταση ώστε να μπορέσουν επιβάλουν στη δημοκρατική αυτοδιοίκηση τις πολιτικές τους. Για τις ΗΠΑ, η Βόρεια Συρία είναι ο άσσος στο μανίκι εναντίον της Τουρκίας. Ας μην ξεχνάμε πως η Ουάσινγκτον εδώ και χρόνια έχει δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία να αλωνίζει στο Βόρειο Ιράκ με στρατό από ξηρά και αέρα. Η κατοχή στο Νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) είναι εφικτή μονάχα με την συγκατάβαση των ΗΠΑ και είναι κομμάτι της στρατηγικής τους να διασπάσουν το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.

Η επιχείρηση “Νύχια 2” (“Claws 2”) που έχει σαν στόχο να συντρίψει τ@ς Αντάρτ@ς στα ελεύθερα βουνά και να καταλάβει το νότιο Κουρδιστάν, επεκτείνεται συνεχώς. Τα σχέδια αυτά έχουν την -όλο και πιο εμφανή- υποστήριξη του κόμματος εξουσίας του KDΡ (Μπαρζανί). Η Τουρκική κατοχή συντονίζεται σε κοινά κέντρα επιχειρήσεων μαζί με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (MIΤ). Η επίθεση εναντίον του νότιου Κουρδιστάν θα πρέπει να ερμηνευθεί και ως προετοιμασία για μια επίθεση στη Ροζάβα, ώστε αυτή να μπορέσει να πραγματοποιηθεί από όσο περισσότερες κατευθύνσεις είναι δυνατόν.

 

Οι προετοιμασίες εναντίον μιας τουρκικής εισβολής είναι υπ ατμών. Στις συνοριακές περιοχές του Gire Spi και του Kobani πραγματοποιούνται ακόμη δράσεις “ανθρώπινης ασπίδας”, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Σε όλες τις περιοχές πραγματοποιούνται συμβούλια στις κομμούνες. Ο πληθυσμός, μαζί με τις δυνάμεις του YPG/YPJ/QSD (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την Επανάσταση και την Ελευθερία του.

Καλούμε όλες τις επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις να συνεχίσουν να ετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον της Ροζάβα! Η στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, πρέπει να αποκαλυφθεί και να βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών δράσεων. Καμία υποστήριξη στο καθεστώς Ερντογάν και τον πόλεμο του. Όχι στο στρατιωτικό εξοπλισμό και την οικονομική υποστήριξη των πολιτικών εξόντωσης που ακολουθεί.

Αν φτάσει η Ημέρα Χ, δηλαδή η αρχή της τουρκικής εισβολής: βγείτε στους δρόμους, αναλάβετε δράση, αποκλείστε, καταλάβετε και διαταράξτε! Δείξτε στους υπευθύνους στα υπουργεία και τα γραφεία των πολεμοκάπηλων εταιριών* την γνώμη σας για τους πολέμους τους.

Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο!

*Ενημερωθείτε στο χάρτη μας για τις τοποθεσίες τους.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.