Επείγουσα ∆ιεθνής Έκκληση – ∆εν είναι αργά για να σώσουμε την Hasankeyf και τον ποταμό Τίγρη! Να μην γεμίσει το φράγμα του Ιλισού!

Εδώ και 12.000 χρόνια, η Χασάνκεϊφ (Hasankeyf) στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει υπάρξει ένας τόπος αδιάκοπης ανθρώπινης εγκατάστασης. Με το μόχθο δεκάδων πολιτισμών αυτή η εξαιρετική οικουμενική τοποθεσία έχει δημιουργηθεί στις όχθες του ποταμού Τίγρη και σε γειτονικές μικρές κοιλάδες και λόφους. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι η Χασάνκεϊφ απλώνεται στην κορυφή μιας βαθιάς αποκαλυφθείσας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανεξάρτητοι ερευνητές δηλώνουν ότι η Χασάνκεϊφ και η περιβάλλουσα κοιλάδα του Τίγρη είναι τόσο σημαντικές ιστορικά όσο και η Έφεσος, η Τροία και η Καππαδοκία και ικανοποιεί 9 από τα 10 κριτήρια της Unesco για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Θεωρείται ότι η Χασάνκεϊφ είναι η δίδυμη του Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe), ένα ιερό μέρος 225 Km δυτικά, ίδιας ηλικίας, το οποίο οδήγησε σε νέα παγκόσμια συμπεράσματα για το χρονικό των πρώτων ανθρώπινων εγκαταστάσεων.
Τη στιγμή που η Τουρκική κυβέρνηση κατάφερε την ένταξη της Γκεμπεκλί Τεπέ στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Χασάνκεϊφ και οι τριγύρω κοιλάδες του Τίγρη, σχεδιάζεται να βυθιστούν από το φράγμα του Ιλισού και από ένα έργο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει σχεδόν εξολοκλήρου κατασκευαστεί.
Σε πρόσφατες δηλώσεις η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει στις 10 Ιούνη του 2019. Αξιωματούχοι συμπληρώνουν ότι τον Οκτώβρη του 2019 η πόλη Χασάνκεϊφ θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης του νερού.
Το έργο του Ιλισού ήταν και είναι μια εντελώς λανθασμένη και καταστροφική επένδυση. Αυτό γιατί από την αρχή του σχεδίου υπήρχε έντονη αντίδραση όχι μόνο τοπικά στην Τουρκία αλλά και στο Ιράκ, τη Συρία και παγκόσμια. Αντίθετα με τις επίσημες δηλώσεις, το
φράγμα δεν θα έχει κοινωνικοοικονομικό ή κάποιο άλλο όφελος για τη πλειοψηφία της κοινωνίας στην περιοχή που θα επηρεαστεί ενώ έως και 80.000 άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους. Εκτός από την Χασάνκεϊφ, ένα σημαντικό τμήμα της μη ανεσκαμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνω Μεσοποταμίας κατά μήκος του ποταμού τίγρη, θα βυθιστεί. Η βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος του Τίγρη – ακόμη κατά κύριο λόγο φυσικό- θα υποβαθμιστεί σημαντικά. Το σχέδιο Ιλισού επίσης, θα επηρεάσει έντονα τα κατάντη τμήματα του ποταμού διακινδυνεύοντας την παροχή νερού στις μεγάλες Ιρακινές πόλεις και η Ιρακινή γεωργία θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Ειδικότερα, το Μνημείο της UNESCO των Βάλτων της Μεσοποταμίας στο Νότιο Ιράκ θα απειληθεί με αποξήρανση εξαιτίας των μειωμένων ροών.

Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα της κυβέρνησης “μεταφορά μνημείων και διαγέννεση πετρωμάτων” έχει καταστρέψει σοβαρά την πολιτιστική κληρονομία της Χασάνκεϊφ. Αλλά υπάρχει ακόμη τόση πολιτιστική κληρονομία να διασωθεί. Παρόλο που το έργο είναι προς
ολοκλήρωση πιστεύουμε πολύ ότι η ακύρωση του θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μια διαδικασία από την οποία ο ευρύτερος τοπικός πληθυσμός, της Τουρκίας και του Ιράκ θα επωφεληθεί απευθείας, οικονομικά καθώς και κοινωνικά και πολιτιστικά.Ζητάμε από τη τουρκική κυβέρνηση να μην ξεκινήσει το γέμισμα του φράγματος του Ιλισού, ούτε τον Ιούνιο ούτε αργότερα. Αντί αυτού πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύς, συμμετοχικός και διαφανής διάλογος με όλους του εκπροσώπους του τοπικού πληθυσμού σχετικά με το μέλλον των πέντε επαρχιών που επηρεάζονται. Βασιζόμενοι στα κοινά
συμπεράσματα από τις συμμετοχικές συζητήσεις, τακτικές για το μέλλον της πεδιάδας του Τίγρη και της γύρω περιοχής πρέπει να γίνουν και να υλοποιηθούν με τη συμφωνία όλων των πλευρών που επηρεάζονται. Μια άλλη προϋπόθεση πρέπει να είναι η επίτευξη μιας
κοινής συμφωνίας με το Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία πρέπει να εγγυάται επαρκείς ροές νερού στους βάλτους της Μεσοποταμίας και στο νότιο Ιράκ.
Καλούμε όλους τους ανθρώπους και τους οργανισμούς σε όλο το κόσμο να υποστηρίξουν τα αιτήματά μας και να κάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις στη Τουρκική κυβέρνηση!

Ένα κάλεσμα από:

Initiative to Keep Hasankeyf Alive, Turkey
Save the Tigris Campaign, Iraq
Mountain Watch, Iran
Humat Dijlah, Iraq
Make Rojava Green Again, Rojava/Syria
Mesopotamia Ecology Movement, Turkey
Waterkeeper Iraq, Iraq-Kurdistan
Hasankeyf Matters, Turkey
Iraqi Civil Society Solidarity Initiative (ICSSI), Iraq
Munzur Environmental Association, Turkey
Iraqi Social Forum, Iraq
Green Rage Ecology Collective, Turkey
Güzel Zağros’u Destekleme Halk Kampanyası, İran
Campaign Right to Water, Turkey
350Ankara, Turkey
Çoruh Conservation Union, Turkey
Life and Solidarity Travelers, Turkey
Green Resistence – Ecology and Life Newspaper, Turkey
Antalya Ecology Council, Turkey
Alakır Sister-/Brotherhood, Turkey
HDK Ecology Council, Turkey
Eco-Conscience, Tunisia
The Peoples’ Advocacy Foundation for Justice and Redress, South Africa
Rivers without Boundaries International Coalition), Asia
Pakistan Fisherfolk Forum
Inter-American Vigilance for the Defense and the Right to Water (Red VIDA), The Americas
Chile Sustainable, Chile
April Foundation (Fundacion Abril), Bolivia
Movement of Defence of Water, Land and Environment (MODATIMA), Chile
Movement of Dam Affected People (MAB), BrazilEuropean Water Movement
Earth Thrive, Balkan
Ekologistak Martxan, Basque Country
Network for a New Water Culture (XNCA), Catalonia
Ecologists in Action, Spain
Platform in Defence of the Ebro River, Catalonia
UPP – Un Ponte Per, Italy
CounterCurrent, Germany
The Corner House, UK
Friends of Earth, France
Italian Forum of Water Movements
Riverwatch – Society for the Protection of Rivers, Austria
Animals Are Sentient Beings, USA
Coordination EAU Île-de-France, France
Plan C, UK
Shoal Collective, UK
Hasankeyf Initiative Berlin, Germany
Institute for Agriculture and Trade Policy, USA
Coordination EAU bien commun, France
Urgewald, Germany
Idle No More SF Bay, California/USA
EcoMujer, Germany
Solidarity Economy Association, UK
FreshWater Accountability Project, USA
Plataforma Ciudadana Zaragoza sin Fractura, Spain
Association of Popular Culture Alborada, Gallur/Spain
International Rivers, USA
Solifonds, Switzerland
Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO), Netherlands
Montpellierian Collective of Solidarity with the Kurdish People, France
Rete Kurdistan, Italy
Basque Platform of Solidarity with Kurdistan, Basque Country
Kurdistan Solidarity Network, Birleşik Krallık
Kurdistan Solidarity Campaign, Birleşik Krallık

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.hasankeyfgirisimi.net
Email: hasankeyfgirisimi@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.