“Αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος που μας επέβαλαν ποτέ” – Μια συνέντευξη με τον Mordem Welat

Ο Mordem Welat είναι μέλος του Tevgera Ciwanên Şoreşger ên Welatparêz ên Sûriyêye (Επαναστατικό Πατριωτικό Κίνημα Νέων της Συρίας) που είναι η μεγαλύτερη ένωση νεολαίας στη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας. Ο ανταποκριτής του LCM Bernd Machielsk  τον συνάντησε στην συριακή κωμόπολη του Τίρμπε Σπι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Πηγή:  http://lowerclassmag.com/

Μετάφραση – Carpe Diem

Ο Τούρκος αυτοκράτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με εισβολή στα κουρδικά εδάφη της Συρίας. Εκεί προετοιμάζονται για ένα μεγάλο πόλεμο.

Ερ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε πρόσφατα ότι θα διευρύνει τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ροζάβα και της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και νυν τζιχαντιστικού Εθνικού Συριακού Στρατού (NSA) περίπου 15.000 άντρες είναι σε ετοιμότητα να πολεμήσουν εναντίον της επανάστασης στη Ροζάβα. Έτσι, μετά την επίθεση, κατάληψη και προσάρτηση στην Τουρκία του βόρειου Συριακού καντονιού του Αφρίν, ο πόλεμος φτάνει σε ένα νέο επίπεδο. Ποια είναι η κατάσταση τώρα ?

Απ: Πριν μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σε ένα συνέδριο πως θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες μια νέα επιχείρηση εναντίον τον λεγόμενων “αποσχιστικών τρομοκρατών¨. Αργά το βράδυ της Πέμπτης 13 του Δεκέμβρη, τούρκικα μαχητικά βομβάρδισαν τον καταυλισμό προσφύγων του Μαχμούρ και την πόλη Σιντζάρ στο όρος Σένγκαλ στο νότιο Κουρδιστάν. Η αυτοδιοίκηση της Ροζάβα έχει προχωρήσει σε γενική επιστράτευση, οι δυνάμεις μας ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’όψη τις απειλές αυτές.

Ερ: Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων

Απ: Είναι σημαντικό να κάνουμε μια σωστή ανάλυση της κατάστασης και να την κατανοήσουμε. Γιατί μιλάει τώρα για πόλεμο ο Ερντογάν; Γιατί θέλει να επιτεθεί αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Ας ρίξουμε μια ματιά στην τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται σε βαθειά οικονομική και πολιτική κρίση. Αλλά πως ακριβώς δημιουργήθηκε αυτή η κρίση; 40 χρόνια τώρα η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, του ΠΚΚ και των ανταρτών και ανταρτισσών του HPG/YJA-Star. Αν συγκρίνουμε την αξία της Τουρκικής λίρας μεταξύ 2012 και σήμερα θα διακρίνουμε μια σημαντική πτώση. Επίσης έρχονται εκλογές και ο Ερντογάν χρειάζεται ένα εκλογικό θέμα. Ο πόλεμος ενάντια στη τρομοκρατία, ή καλύτερα ενάντια στους Κούρδους, είναι ένα τέτοιο θέμα.

Σημαντικό είναι επίσης να κατανοήσουμε την σημασία που παίζει η αντίσταση των Κούρδων στην τρέχουσα κατάσταση. Το ισλαμικό κράτος ηττήθηκε από την δικιά μας αντίσταση στο Κομπάνι. Στο Μπακούρ (κουρδική περιοχή στη νοτιοανατολική Τουρκία) κηρύξαμε την αυτονομία το 2016 εκδιώκοντας το κράτος με επακόλουθο τον πόλεμο στις πόλεις. Με την εισβολή στο Αφρίν το καθεστώς Ερντογάν μπόρεσε να επιβιώσει μόνο λόγω της συγκυβέρνησης του με το επίσης φασιστικό MHP. Η αντίσταση των Κούρδων έχει στριμώξει τον Ερντογάν.

Ερ: Αν ο πόλεμος είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι σε κρίση η Τουρκία, γιατί τότε τον επιδιώκει ο Ερντογάν;

Απ: Αν κοιτάξουμε το Τουρκικό κράτος σήμερα, μπορούμε να το αναλύσουμε ιστορικά και μέσω της μορφής του Ερντογάν.  Βρίσκεται σε μια μακροχρόνια κρίση η οποία οφείλεται στον πόλεμο με το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Το τουρκικό κράτος ξέρει πως θα καταρρεύσει αν συνεχίσει έτσι και χωρίς να ξεκινήσει ένα μεγάλο πόλεμο, τι κάνει λοιπόν; Ξεκινά ένα νέο πόλεμο σε υψηλό επίπεδο, έχει μονάχα μια διέξοδο, να βγει νικητής. Το Τουρκικό κράτος δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει πόλεμο.

Καλό είναι να δούμε πότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις στα σύνορα. Ξεκίνησαν μετά την σύνοδο για την Συρία στην Αστάνα, την επόμενη ημέρα. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες που παραβρέθηκαν εκεί, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, έδωσαν την συγκατάθεση τους.

Η σύνοδος αυτή έθεσε ένα επιπλέον ερώτημα με το οποίο λίγοι έχουν ασχοληθεί. Ο Ερντογάν αναφέρει συχνά στην προπαγάνδα του το έτος 2023, γιατί το κάνει αυτό; στο 2023 χάνει η συνθήκη της Λωζάννης την ισχύ της, στη βάσει της οποίας χαράχτηκαν τα σύνορα στις κουρδικές περιοχές. Βάσει της συνθήκης αυτής, τα σύνορα πρέπει να επανεξεταστούν. Αυτό σημαίνει πως οι δυνάμεις που έχουν κατακτήσει και υπερασπιστεί εδάφη θα μπορέσουν και να τα κρατήσουν. Για αυτό ο Ερντογάν προσπαθεί, κυρίως μέσω ψυχολογικού πολέμου, να επαναφέρει στα μυαλά του κόσμου στα σύνορα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το Ίντλιπ και η Τζαράμπλους έχουν ήδη κατακτηθεί, η Ροζάβα μέχρι στιγμής όχι. Έχουμε σχεδόν εξαφανίσει το ισλαμικό κράτος, το οποίο υποστήριξε, εκπαίδευσε και χρηματοδότησε η Τουρκία. Σε αυτό το σύμμαχο δεν μπορεί να βασιστεί πια και έτσι ο Ερντογάν ψάχνει άλλους τρόπους να πετύχει τους στόχους του.

Ερ: Ποιο είναι το κάλεσμα στη νεολαία και στις επαναστατικές δυνάμεις στην Ευρώπη; Ποια είναι η αποστολή τους και πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση ενός πολέμου.

Απ: Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη, να είναι στο δρόμο συνέχεια, να γίνονται ριζοσπαστικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα.

Ερ: Τι εννοείς με ριζοσπαστικές ενέργειες;

Απ: Μια ενέργεια δεν είναι ριζοσπαστική μονάχα επειδή ρίχνεις μια μολότοφ στον εχθρό. Σημασία έχει η συνέπεια. Η κατάληψη μέσων μαζικής ενημέρωσης, η παραμονή σε αυτά μέχρι να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα, όχι να κατεβείς για δύο ώρες στο δρόμο και μετά να παραιτείσαι από τα αιτήματα σου. Όχι, αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα σου, αν δε σε δείξουν ζωντανά δε φεύγεις από εκεί ακόμη και αν σε συλλάβουν, δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αυτό, σήμερα στο Κουρδιστάν και στην μέση Ανατολή πεθαίνουν ολόκληρες οικογένειες από γερμανικά άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα.

Η Ευρωπαϊκή νεολαία θα πρέπει να εξαναγκάσει της χώρες της να κάνουν κάτι εναντίον της Τουρκίας. Ο Ερντογάν και η Τουρκία θα πρέπει να δικαστούν από διεθνές δικαστήριο για όσα έκαναν στο Αφρίν, στο Άμεντ, στο Τζίζρε και σε άλλες πόλεις εναντίον του κουρδικού πληθυσμού αλλά και εναντίων άλλων μειονοτήτων. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να καταδικαστούν για αυτά.

Τα γερμανικά εργοστάσια που κατασκευάζουν όπλα για τον Ερντογάν πρέπει να σταματήσουν. Αν δε σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Τουρκία και αποσυρθούν τα προς πώληση, τότε η νεολαία θα πρέπει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν θα επιτρέπει την παραγωγή τους. Η αποστολή της είναι να βρίσκεται σε δράση, να μην φοβάται την φυλακή, γιατί η ιστορία θα μας δικαιώσει. Η νεολαία δε θα πρέπει να φοβάται τα κράτη και τις κυβερνήσεις, αυτές θα πρέπει να φοβούνται την νεολαία και τον λαό.

Η νεολαία θα πρέπει να τιμωρήσει τη Γερμανία και της υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για την άμεση ή έμμεση συνδρομή τους στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Τουρκία. Αν ένα κράτος σιωπά για αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούμε να πούμε παρά ότι είναι συνένοχο.

Για τον Κουρδικό λαό ο πόλεμος στη Ροζάβα θα είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος που μας έχουν επιβάλει ποτέ. Ένα πόλεμο σε αυτές τις διαστάσεις δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ στην Ιστορία μας. Ξεκάθαρος είναι και ο ρόλος τον ιμπεριαλιστικών χωρών, δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από αυτές.

Περιμένουμε βοήθεια από τους λαούς, όχι από τα Κράτη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.